keskiviikko 29. elokuuta 2012

Maailman suosituinta koripalloa

Yli tuhat koripallopeliä vuodessa seitsemäntoista vuoden ajan... Heurekan koripalloliigan ottelutahti on varmasti maailman tihein.

Tyhjäksi rottakoripallon katsomo ei jää juuri koskaan, vaan joka peliin riittää yleisöä ja sesonkiaikoihin katsomo on revetä liitoksistaan kolmesti päivässä.

Kuten Heurekassa koripalloa seuranneet tietävät, rotat eivät pelaa täällä missään suljetussa akvaariossa, mistä ne eivät pääsisi aina halutessaan loikkaamaan pois. Vastaavasti kentän ulkopuolelta pöydältä on helppo hypätä mukaan peliin.

Yleensä ongelma ei ole, että yksikään rotta ei haluaisi pelata, vaan päinvastoin kentälle loikkii liikaakin innokkaita pelaajia; ei ole harvinaista, että kaikki rotat (tällä hetkellä yhdeksän) haluaisivat pelata yhtä aikaa.

Liian vilkkaassa pelissä varsinkin juuri pelaamaan oppineet junioripelaajat ja muita vähän hitaammat konkaritkin voivat jäädä kentän tehopakkausten jalkoihin ja turhautua, kun eivät pääse korittamaan. Erotuomari voi rauhoittaa peliä siirtämällä osan pelaajista sivuun lattialle, missä tosin voi käydä niin, että yritteliäimmät rotat löytävät erotuomarin housunlahkeen tai jonkin muun ovelan reitin, mistä pääsee kiipeämään takaisin pelikentälle.

Tehopakkaus: Iitan määrätietoista ja vauhdikasta hyökkäystyyliä











Silloin kun rotat eivät halua pelata, syynä on yleensä jokin ulkopuolinen häiriö kuten remontin tai vastaavan aiheuttamat oudot äänet ja hajut, jotka saavat rotat olemaan varuillaan. Häiriötön ja rauhallinen asuintila onkin menestyksekkään rottakoripalloliigan elinehto.

lauantai 25. elokuuta 2012

naksutinkoulutus

Mitäköhän kaikkia eläimiä voi naksutinkoulutuksella opettaa?
Onko olemassa temppua mitä ei voisi opettaa nisäkkäälle?
Tässä linkki kuinka miniponeja opetetaan naksuttimen avulla sokeiden oppaiksi.

http://www.theclickercenter.com/ThePandaProject.html

Minkälaisia kokemuksia rottien tai muiden eläinten koulutuksesta sinulla on?

torstai 23. elokuuta 2012

Rottien kasvaimet

Rotille ilmestyy harmittavan usein kasvaimia niiden vanhetessa. Kasvain voidaan eläinlääkärin toimesta leikata, mutta leikkauksen "kannattavuus" täytyy harkita tarkkaan. Haittaako kasvain eläintä, onko se paikassa, missä eläimen liikkuminen hankaloituu? Mikä on rotan ikä, leikkauksesta selviämisen todennäköisyys, kasvaimen uusimismahdollisuuden todennäköisyys? Vaikeita ratkaisuja rakkaan lemmikin puolesta. Usein eläinlääkäri osaa auttaa arvioinnissa.
Etenkin synnyttämättömille naarasrotille ilmaantuu usein hyvänlaatuisia nisäkasvaimia. Irtonaisena pallukkana tuntuvat kasvaimet ovat yleensä hyvälatuisia nisäkasvaimia kun taas jämäkämmin rotan ruumiissa tuntuvat pahkurat saattavat olla syöpäkasvaimia. Vain koepaloilla voisi kasvaimen laadun selvittää, mutta niitä harvoin otetaan.
Tässä kertomus rotan leikkauksen sujumisesta valokuvineeen. Ei heikkohermoisille, sisältää kuvia rotan leikkauksesta! Onneksi usein rotat paranevat leikkauksista nopeasti.

http://www.kanashow.com/lemmikit/leikkaus

Miksi rotille tulee helposti kasvaimia? Tähän kysymykseen ollaan usein törmätty Heurekassakin asiakkaiden kanssa keskustellessa. Mielenkiintoinen kysymys. On epäilty saattaisiko se johtua perinnöllisestä taipumuksesta rottakannassa, kesyrotat kun ovat lähtöisin laboratoriorotista. Tätä selitystä todennäköisempänä pidän itse ajatusta, että rotan elimistö vain ei ole tarkoitettu elämään kovin vanhaksi. Luonnossa villirotat tuskin elävät vuodenkaan ikäisiksi, rotan elimistöön ei ehkä ole kehittynyt mekanismeja suojaamaan vanhenemiselta? Rotta pystyy jatkaamaan sukuaan hyvinkin nuorena, viisiviikkoiset rotanrääpäleet ovat jo sukukypsiä.

Miten ehkäistä kasvainten tuloa? Terveellinen ravinto auttaa tässäkin. Olen kuullut, että soijapavut saattaisivat suojata nisäkasvaimilta. Eläimet elävät pidempään tutkimusten mukaan, jos joutuvat ajoittain olemaan niukemmalla ravinnolla, eli liikasyöttämistä tulisi välttää. Samoin pitäisi välttää suolaisten, sokeristen ja muiden epäterveellisten herkkupalojen syöttämistä, roskaruoka ei ole hyväksi rotillekaan! Useimmiten rottien ruokinnassa pääsee helpolla, jos muistaa mikä on terveellistä ihmiselle, on usein myös terveellistä rotalle, kaikkiruokaisia eläimiä kun olemme kummatkin.

Toisaalta mielestäni täytyy myös muistaa, että rotallekin herkut saattaa olla kulinaristinen nautinto! Silloin tällöin saadut herkut ehkä parantavat elämänlaatua niin meillä ihmisilläkin kuin rotilla. Kohtuus mielessä! Mitä monipuolisempi ruokavalio, sen parempi. Ja silloin tällöin herkuttelukin sallitua!

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Merisaukkojen purkkitemppu


Merisaukko on erittäin uhanalainen näätäeläin. Takajaloissa sillä on räpylät varpaiden välissä uimista varten, mutta etutassujen sormet sopivat hyvin tarttumiseen. Ruokavalioon kuuluu muun muassa rapuja, kotiloita ja simpukoita, jotka saukko osaa avata tassuissaan vatsansa päällä käyttäen työkaluina kiviä. Ehkäpä tuosta luontaisesta simpukoidenavaustaidosta on ollut hyötyä, kun amerikkalaisen eläintarhan työntekijät opettivat Nellie-saukolleen tämän hauskan purkkien pinoamis tempun.

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Ehdota nimeä poikaselle !

Ratazana`s Endive












Pitkästä aikaa yksiväristen joukkue on saanut aidon punäpään! Tulokkaan kasvaessa tulee väritys todennäköisesti muuttumaan vielä enemmän punertavaan suuntaan. Kuvassa poikanen on vielä alaikäinen eli hieman ulkonäkö on jo muuttunut. Kasvattajan omassa blogissa poikasen nimeksi äänestettiin Ratazana`s Endive, mutta nyt tarvitsemme Heurekaa varten poikaselle vielä toisenkin nimen.
Perinteisesti rottiemme nimet ovat olleen suomalaisia naistennimiä ja tällä hetkellä Rottalassamme asustaa Lempi, Tilda, Iita, Manta, Amalia, Estelle, Minerva ja Asta.
Odotamme innolla ehdotuksianne!!!