keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Näkeekö kesyrotta lasin läpi?

Tämän kysymyksen esitti asiakas ja olen aikasemmin sitä itsekin pohtinut. "Oikeaa" vastausta minulla siis ei ole. Kysymys juontaa juurensa siihen, että rottamme eivät tunnu reagoivan Rottakoripallo-ottelun jälkeen asiakkaisiin, jotka yrittävät saada lasin toiselta puolen rotan huomion heiluttamalla kättä. Tässä vaiheessa Rottakopin (missä rotat ovat) sisäpuolella on valo ja ulkopuolella ei, joten ihmisenkin on hankala nähdä Rottakopista ulos. Rotan varmasti vielä vaikeampi ja uskonkin ettei se siihen kykene.

Mielenkiintoista kuitenkin on, ettei rotta reagoi mielestäni lasin takana olevaan liikkeeseen silloinkaan kun lasin sisä-ja ulkopuoli ovat molemmat valaistuja. Rotta elää voimakkaasti haju- ja tuntomaailmassa, voisiko siis vähäinen hajunmäärä ja lasin koskettaminen saada rotan sivuuttamaan mahdolliset näköhavainnot? Vai heijastaako lasi kuitenkin siten, ettei rotta vain näe toiselle puolelle? Tottumisesta en usko olevan kyse.

Olen lukenut joskus psykologiantunnilla kissanpoikasista, jotka eivät uskaltaneet kävellä läpinäkyvää siltaa pitkin pöydältä toiselle. Rottakopissamme kuitenkin rotilla ei ole mitään vaikeutta kulkea läpinäkyvää muoviputkea pitkin kuilun yli häkistä toiseen. Ei edes poikasina. Sitä en tiedä kertooko tämä siitä etteivät rotat näe läpinäkyvän lasin/ muovin toiselle puolelle, vai siitä ettei niiden aistimaailma nojaa paljoakaan näköaistiin. Tästä aiheesta olisi hienoa löytää tutkimusta!

4 kommenttia:

  1. Mitenhän tätä voisi kokeilla? Rotat pitäisi saada jotenkin kiinnostumaan kopin ulkopuolisesta maailmasta. Tyypit kun ovat eläneet melkein koko pienen ikänsä kopissa niin ne ovat tottuneet siihen, että mistään kopin ulkopuolisesta asiasta ei tarvitse välittää mitään.

    Ainakin se on selvää, että lasi on läpinäkyvää myös rotalle (poikkeuksena rottien näkemä ja joidenkin lasilaatujen suodattama ultravioletti); jossain kokeessa rotille on tehty niin kelju temppu, että niiltä on leikattu viiksikarvat pois. Kun rotat eivät enää tunteneet viiksillään lasin tukevuutta, niitä alkoi pelottaa kulkea lasilevyllä tyhjän päällä.

    Pari muuttujaa rotan silmissä, jotka voivat vaikuttaa asiaan:

    -Rotan näkö kokonaisuudessaan on epätarkka, koska valoa aistivia soluja on silmässä niin vähän ja harvassa.
    -Väreihin erikoistuneiden solujen osuus on pienempi kuin ihmisellä, joten rotta tuskin erottaa värisävyjä järin tarkasti.
    -Väreihin erikoistuneita soluja on rotalla kahta eri tyyppiä; vertailun vuoksi ihmisellä niitä on kolmea, linnuilla neljää ja
    joillain sirkkaäyriäisillä kuuttatoista eri laatua.
    -Koska rotalla on valon määrään erikoistuneita soluja on suhteessa ihmistä enemmän, sitä haitannee suhteessa vähemmän pelitilanteen valoisa sisäpuoli ja hämärä ulkopuoli.
    -Rotan silmässä on ihmiseen verrattuna mahtava syväterävyys. Pelikentän ja kopin ulkopuolen tapahtumat voivat hyvinkin näkyä
    terävästi yhtä aikaa.
    -Koska silmät ovat pään sivuilla, rotta voi nähdä ihmistä paremmin sivusilmällä mitä kentän ulkopuolella tapahtuu, vaikka katse näyttäisi olevan kohdistunut johonkin ihan muualle.

    Lähde: aina luotettava internetti ja sieltä ensimmäinen google-osuma ("rat vision")... Oikeasti tällä kertaa. Ainakin viitteet ovat paikoillaan niin, että asiat pääsee tarkistamaan alkuperäisistä lähteistä. Kuka lienee tämä salaperäinen Anne ratbehaviour.orgin takana?

    VastaaPoista
  2. Täytyykin kokeilla laittaa sähköpostia tälle Annelle, sillä minuakin kiinnostaisi tietää kuka hän on:)!

    VastaaPoista
  3. Minulla on kahdeksan rottaa lasiterrassa isossa,ja aina kun menen terran lähelle lauma hyökkää innolla lasiin kiinni ja hyppii kun sammakko ilmaan ja takuulla näkee läpi sillon.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoista eli tämä tarkoittaisi, että omat rottamme ovat erittäin tottuneita lasin takana oleviin ihmisiin? Tai sitten meillä on niin hämärää lasin ulkopuolella, että rotat eivät siksi näkisi hyvin lasin toiselle puolelle?
    Hmmm....

    VastaaPoista