keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Uusi poikanen löytynyt!

Heurekan rottatiimi on saanut uuden jäsenen! Uusi poikanen löytyi lopulta Turun seudulta ja joutui tekemään aikamoisen matkan päästäkseen uuteen kotiinsa.




Koska ulkona oli kylmä, pakattiin uusi tulokas huolellisesti. Lämpimänä pysymisestä huolehtivat kuumavesipullot, palanen lampaantaljaa, pyyhkeet ja tuulta läpäisemätön kassi. Junassa kassi toki avattiin, jotta happi kulkisi eikä tulisi liian kuumat oltavat. Rotat vilustuvat helposti, mutta tämä poikanen selvisi ulkoilustaan oikein hyvin.


Uutta tulokasta varten rottien häkki putsattiiin tavallistakin huolellisemmin. Muu lauma siirrettiin ensimmäiseksi yöksi toiseen häkkiin ja poikanen nukkui ensimmäisen yönsä yksin. Rotat ovat hyvin reviiritietoisia, joten uuden jäsenen sopeutumista laumaan saattaa helpottaa mahdollisimman hyvin hajuista putsattu tila. Koska rottamme kokevat varmasti koko Heurekan "rottahuoneen" omaksi alueekseen, ei täysin neutraalia tutustumistilaa meiltä löydy. Ja toisaalta; vaikka kaikki käyttäytyisivät hyvin lauman kannalta neutraalissa tilassa, voi siirtyminen omalle reviirille jälleen innostaa muistuttamaan tulokkaalle kuka on kuka.

Epätarkka kuva Amaliasta ja poikasesta. Mokomat ovat niin nopeita...

Amaliasta ja uudesta poikasesta on tullut kavereita. Amalia ei vain oikein ymmärrä kun poikanen haluaisi  leikkiä... Kun muut ojentavat poikasta, juoksee se Amalian luokse turvaan. Muiden rottien harjoittama "ojentaminen" on poikasen alistamista. Tulokkaalle muistutetaan hänen paikkansa laumassa. Nuori poikanen osaa heittäytyä näissä tilanteissa selälleen (samaan tapaan kuin koiranpennut), millä se osoittaa ymmärtävänsä asemansa. Selälleen heittäytyminen rauhoittaa vanhempia rottia. Poikanen pyrkii myös kulkemaan aikuisten mahan alta, välillä jopa väkisin. 
Heurekassa olemme päätyneet siihen, että poikanen on tärkeää päästää koko lauman kanssa yhteen mahdollisimman nopeasti. Lauman jäsenet vaikuttavat myös toistensa suhtautumiseen suhteessa poikaseen, joten saman rotan käyttäytyminen voi vaihdella riippuen siitä keitä muita laumanjäseniä on paikalla. Alussa seuraamme tilannetta koko ajan vierestä ja rajoitamme tutustumistilaksi yhden ison häkin. Parin tunnin kuluttua viimeistään saavat isommat kulkea halutessaan ulos häkistä, jolloin poikanen saa levätä. Alistamista tapahtuu vielä epäsäännöllisesti usean päivän ajan, mutta vähitellen tilanne rauhoittuu ja poikanen hyväksytään.




6 kommenttia:

  1. Hienoa, että uusi koristyttö löytyi ja pääsi turvallisesti uuteen kotiin :)

    VastaaPoista
  2. Mycoplasmako kesyrotan herkän "vilustumisen" yleensä aiheuttaa vai piilevä virus?

    VastaaPoista
  3. Mikko K. , paha sanoa. Ehkä kyseessä on ylipäätänsä, että kotirotat eivät ole tottuneet suuriin yhtäkkisiin lämpövaihteuihin. Tai ehkä on eri asia liikkua ulkona, kuin kököttää matkakopissa ulkona ollessa? Sinänsähän kesyrotat kyllä viihtyvät viileämmässä kuin vaikkapa marsu.

    VastaaPoista
  4. Hei, haluaisin tietää keneltä hankitte rottanne. Onko teillä joku tietty vakikasvattaja, jolta eläimet tulevat, vai hajanainen joukko kasvattajia? Virallisia vai epävirallisia kasvattajia? Värityksistä ja paikkakunnista pystyy hiukan päättelemään keneltä rotat olisivat voineet tulla mutta tämä seikka on kiinnostanut minua tovin :)

    VastaaPoista
  5. Hei suppai,
    Hankimme rottamme rekisteröidyiltä kasvattajilta, pääasiassa pääkaupunkiseudulta.
    Haluamme rotillamme olevan paperit, jotta pääsisimme selville vähitellen mitä perinnöllisiä sairauksia rotillamme ehkä on ja jotta tietäisimme poikasten taustat (eivät ole esim. sisarusten poikasia).
    :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos vastauksesta. Teki mieli vaan vielä huomauttaa että linjasiitos on rottakasvatuksessa melko yleistä, eivätkä sisarpoikueetkaan ole kovin vaarallisia, ja niitä on ihan fiksu toteuttaa jos haluaa tuplata sisarusten hyvät ominaisuudet. Siinä tosin tuplaantuvat huonotkin, eli harkiten käyttäen.

    Vaatii pitkän pitkän ajan ennenkuin rotilla alkaa liika sisäsiittousuus vaikuttamaan esim. poikaskuolleisuuteen tai epämuodostumiin. Rotat ovat kestäviä eläimiä myös sen suhteen!

    VastaaPoista