torstai 2. toukokuuta 2013

Liian helppoa


Sofia oppi pelaamaan koripalloa 19.4.2013. Sillä oli ikää silloin 81 päivää ja se oli harjoitellut koripalloa 43 päivää. Näin siitä tuli yksi Heurekan nuorimpia koripalloammattilaisia kautta aikain ja Sofian loppukiri harjoituksissa oli taatusti paras ikinä.

Sofia oli harjoituksissaan näyttänyt alun nopean edistyksen jälkeen vähän jumittuneen korin korkeuksiin neljä tai viisi. Se ei näyttänyt ymmärtävän, että mitä pallolle oikein pitäisi tehdä. Korin päällä Sofia siirteli palloa edestakaisin ja sukelsi välillä itsekin koriin pallon kanssa ja veti sitten pallon takaisin ylös katsoen kysyvästi, että "näinkö?".

Vika oli siinä, että Sofialta vaaditut tehtävät olivat liian helppoja.

Yksi kouluttaja oli huomannut, että korittaminen sujui Sofialta paremmin, kun koria nostetaan korkeammalle. Koria nostettiin kahdessa päivässä viitosesta kahdeksikkoon.
 
Seuraavasta päivästä tuli sitten Sofian superpäivä. Päivän toinen peli oli käynnissä ja pelissä olivat mukana kirjavien joukkueen Asta ja yksiväristen joukkueen Minerva, Estelle ja Elvi.

Sofia tuli mukaan peliin hääräämään, niin kuin se oli monta kertaa aiemminkin tehnyt. On aina hyvä merkki, kun nuori rotta tulee rohkeasti pelikentälle, vaikka kirkkaat pelivalot palavat ja lasin takaa näkyy ja kuuluu peliyleisö.

Yksiväristen korilla oli pelissä kova kuhina. Sofia nappasi pallon porukan keskeltä, kuljetti sen koko kentän mitan omaan päätyynsä ja koritti! Korin korkeus oli 11...

Innoittajan selostuskin oli mennä tempauksesta sekaisin. Ei tuon tuollaista pitäisi osata... Se on niin pienikin, hädin tuskin ylettyy noin korkealla olevaan koriin... Kuljetuksiakin on tehty harjoituksissa vasta puolimatkasta kenttää...

Sofia todisti samassa pelissä vielä, että ensimmäinen kori ei ollut mikään vahinko; se teki vielä kolme hienoa koria lisää.

Vastustajan päässä Sofia huomasi ilmeisesti myös, että "onhan tuossa kori lähempänäkin" ja teki omankin korin (korkeudelle 12...). Mutta väärään päähän korittaminen on virhe, joka on helppo korjata.

Yritin vähän toppuutella innostusta. Mitään kiirettä ammattilaiskentille ei Sofialla tosiaankaan ollut. Rauhassa saisi harjoitella vielä pitkään.

Sofiaa ei kuitenkaan toppuuteltu. Harjoituksissa pelin jälkeen huomasin, että korittaminen korkeuteen 11 sujuu helpommin kuin korkeuteen kymmenen. Ilmeisesti syy on siinä, että pallosta on vaikeampi pitää enää kiinni niin korkealla, se on melkein pakko pudottaa koriin.

Harjoitusten jälkeen päästin Sofian vielä päivän kolmanteenkin peliin mukaan. Se paineli kentällä taas kuin elohopea ja teki viisi koria.

Nyt Sofia pelaa jo säännöllisesti koripallo-otteluita. Varmuuden vuoksi se saa vielä koritella ihan yksinkin, että varmasti tuntisi saavansa koritella tarpeeksi.

Välillä pelaamassa ovat olleet kaikki seitsemän rottaa yhtäaikaa ja Sofia on pärjännyt hienosti joukossa. Kaikki Heurekan tämän hetkiset rotat ovat onneksi luonteeltaan rauhaarakastavia eivätkä äksyile nuoremmilleen kentällä. On hauskan näköistä kun Sofia vilistää peleissä isompiensa seassa pienen rotan ehtymättömällä puhdilla.

Kun Sofia oppi pelaamaan se ohitti samalla taidoissa Hilpan, joka oli aloittanut harjoittelun kaksi kuukautta Sofiaa aiemmin. Hilpankin harjoitukset etenivät alkuun vauhdilla. Sitten tuli pulma, kun Hilppa oppi yhden asian väärin. Se siirsi palloa korirenkaan yli eikä renkaasta sisään. Jo opitusta poisoppiminen on yleensä vaikeampaa kuin uuden asian oppiminen.

Hilpan ihan ensimmäisiä koripalloharjoituksia.
Ehkä Hilpallekin tehtävä oli liian helppo. Sofian tavoin se ei millään malttaisi laskea pallosta irti. Hilppa tuntuu ajattelevan, että "eihän tämä näin yksinkertaista voi olla, että pudotan vain pallon koriin".

"Eihän täältä mahdu."
Toisin kuin Sofian kohdalla, korirenkaan nostaminen ei auttanut. Tällä hetkellä yritämme, että raaskisiko Hilppa päästää irti pallosta ajoittamalla naksautuksen tarkasti hetkeen kun pallo on korin päällä ja pitämällä palkkiokäden liikkumattomana ja piilossa kunnes pallo putoaa koriin.

Tänään Hilpan harjoitukset sujuivatkin oikein hyvin. Aivan pian sekin on varmasti oikea koripalloammattilainen.

-Mikko




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti