lauantai 3. elokuuta 2013



 

Sankarirotat miinanraivaustehtävissä

(Kuvat: www.apopo.org

 


Rottia koulutetaan maailmalla myös muunlaisiksi sankareiksi kuin koripallotähdiksi. Tunnetuimmiksi ovat nousseet Apopon rotat, joiden raportoidaan löytävän maamiinat, kaivosten ilma-aukot ja mahdollisesti ennakoivan romahdukset sekä haistavan tuberkuloosin.

Aluksi ihmiset olivat skeptisiä, kun ensimmäiset kuvat Apopo-projektin karvaisista sankarirotista julkistettiin maamiinojen peittämällä Mosambikin pellolla. Ei mennyt kauaa kuin kookkaat valjaisiin puetut rotat osoittivat todelliset kykynsä. Ne pujottelivat taitavasti miinakentällä ihmistaluttajiansa opastaen ja pysähtyivät välillä rapsuttamaan maata näyttäen miinojen paikat.



Sankarirotat tunnetaan viralliselta nimeltä miinanhavaitsijarottina (Mine Detection Rats - MDR), joita Apopo kouluttaa.  Koulutusmekanismi on pitkälti sama kuin koripallokoulussakin. Ensin opitaan sosiaalisia taitoja ja tullaan ”käsikesyiksi”, eli ei arastella ihmisten parissa oloa ja ihmisten kosketusta. Tämän jälkeen opetetaan rotta naksuttimeen, eli rotta ehdollistuu ääneen ja sitä seuraavaan ruokapalkkioon. Sitten rotta opetetaan tunnistamaan kohdehajut. Taitoja testataan ensin purettujen miinojen kanssa, ennen kuin rotat pääsevät tositoimiin.




Lisää tietoja projektista ja koulutuksesta www.apopo.org  ja www.apopo.org/en/mine-action/how/training

1 kommentti: