sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Oivalluksen iloa ja nautintoa oppimisesta

Pikku Hilpan koripallotreenit on sujuneet mallikkaasti. Alkuun oli hankaluuksia arkuuden kanssa. Hilppa tuntui jännittävän kentällä hirmuisesti. On aivan turha yrittää opettaa eläintä, joka pelkää. Koripallotreenit jätettiin suosiolla hetkeksi pois ja keskityttiin Hilpan rohkaisemiseen. Paljon sylittelyä, herkkuja kädeltä, hihoissa kiipeilyä..pari viikkoa saatuaan tottua ihmiseen, aloitettiin treenit taas, ja edistys onkin ollut huimaa!

Oppimiseen täytyy olla sopiva mielentila. Oppiminen itsessään tuottaa suunnattoman nautinnon kun tehtävä tempaa mukaansa, ulkopuolinen maailma unohtuu ja tehtävään keskittyy täydellisesti. Haasteen täytyy olla tarpeeksi suuri omiin kykyihin nähden. Suurin nautinto saavutetaan kun työskennellään omien rajojen ylärajoilla. Jos taas kohtaa haasteettomia tahtäviä ja tilanteita, seuraa ikävystyminen. Nämä pätevät myös ihmisillä opiskelussa ja työelämässä. Työskentely koko ajan omien kykyjen ylärajoilla johtaa helposti burn outiin. Omiin kykyihin nähden haasteettomat tehtävät taas johtavat ikävystymiseen. Uusien taitojen oppiminen tuottaa itsessään suurta tyydytystä, ilman ulkopuolista palkkiotakin.

Oman lemminkin virikkeellistämiseksi voi sille opettaa uusia taitoja ja temppuja. Usein myös kouluttaja saa kokea mielihyvää onnistuessan opettamaan eläimelle uuden tempun. Heurekan Iita rotalle on opetettu narun kiskomista.

Iita kiskoo narua ja Hilppa seurailee vieressä

Tässä linkki hauskan näköiseen temppuun. Lemmikkirotta on opetettu kiskomaan kori narusta luokseen ja korissa odottaa herkkupala:
http://www.youtube.com/watch?v=1nOv-tBqp94

Virikkeellistämiseksi voi myös panostaa lemmikkinsä häkin sisustukseen. Tässä linkissä värikkäästi sisustettu rottahäkki. Värit miellyttää lähinnä ihmissilmää, mutta monenlaiset tunnelit ja mökit miellyttävät varmasti myös häkkien asukkaita!
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=GK6-AluATr4

2 kommenttia:

  1. Hei! Kiitos mukavasta blogista. Kävin viikonloppuna katsomassa rottien koripallo matsia Heurekassa, se on kyllä aina yhtä viihdyttävää. Ostin Heurekan kaupasta kaksi rotta magneettia, jossa toisessa on Estelle. Toisessa kuvassa on valkoinen ja vaalean ruskea rotta korin kimpussa, minkä nimisiä he ovat? :) T. Suvi

    VastaaPoista
  2. Hei! Hyvin tunnistettu, Estelle on tosiaan siinä pikkurottana isolta näyttävän pallon kanssa. Toisessa magneetissa on Myy niminen edesmennyt rotta sekä vielä Heurekassa eläkepäiviä viettävä kunnioitettavaan ikään ehtinyt Lempi ( nyt jo 2v ja 4 kk)

    VastaaPoista