lauantai 9. helmikuuta 2013

Rotat "evakossa"


Rottien hyvinvointi menee Heurekassa aina muiden toimintojen edelle. Uusien näyttelyiden pystytyksen aikana rotat siirretään pois metelin ja pölyn tieltä. Näin ollen myös rottakoripallopelit joudutaan välillä perumaan joiksikin ajanjaksoiksi.
 
Tällä viikolla pystytetään maailmankuulua Body Worlds -näyttelyä. Eläinbiologina en malta odottaa tätä eläinten anatomiasta kertovaa näyttelyä. Heurekan näyttelyssä esitellään eläimen, tällä kertaa ihmisen, anatomiaa aitojen palsamoitujen ruumiiden välityksellä. Rottien ystäviä saatttaa kiinnostaa myös muualla maailmalla kiertävä näyttely, mikä on keskittynyt muiden eläinten kuin ihmisen anatomiaan: the Body World of Animals
Pelaajarotat asustavat väliaikaisesti isossa häkissä Heurekan takatiloissa. Päivittäisen vapaana juoksentelun lisäksi virikkeiksi on keksitty ripotella jyviä purujen sekaan ja kiinnittää esim. hedelmät häkin kaltereiden pinnojen väliin.
Estelle kiipeilemässä
Häkissä elävää eläintä piristää työ minkä joutuu tekemään ravinnon eteen. Ruuan piilottelu on yksi keino antaa eläimelle virikkeitä. Pikkujyrsijälle voi piilottaa ruokaa vaikka pahvilaatikkoon tai tyhjään wc-paperirullaan tai kiinnittää naruilla kattoon. Rotat nauttivat myös hoitajan päällä ja hihoissa kiipeilyistä. Pienten karvaisten kavereiden kanssa seurustelu on myös hoitajista varsin mukavaa.
Kyselisin teiltä vinkkejä minkälaisia virikkeitä voi keksiä häkissä eläville eläimille?

6 kommenttia:

  1. Kiva kun ihmisestä puhutaan eläimenä :) Ja virikkeeksi voisi vaikka laittaa palan ruokaa vessapaperiarkin keskelle, solmia kulmat yhteen ja ripustaa häkin kattoon :)

    VastaaPoista
  2. :-) eläinhän se ihminenkin on..
    Lisää vinkkejä eläinten virikkeellistämiseksi?

    VastaaPoista
  3. Nämä rotat kiinnostuisivat varmasti semmoisesta virikepallosta joka pyöritettäessä pudottaa naksuja :) omani ainakin rakastavat sitä!

    VastaaPoista
  4. Sillon kun meillä vielä rottia oli, ne omistivat kanssa tommosen virikepallon :) Sitte kans välillä kävin hakemassa käpyjä ulkoota, pesin niitä vähän ja niihin piilottelin herkkuja. Sitte kans pujotin ja solmin narunpätkään herkkuja ja kiinnitin häkin molempiin seiniin. Ja rotat takastaa myös niitä enimmäkseen linnuille tarkotettuja herkkutankoja! :D Ne kun kiinnittää häkin kattoon tai ylös seinään ni saa rotat samalla vähän virikettä :>

    VastaaPoista
  5. Meillä rottamukset ovat tykänneet erilaisilla kankailla, oljilla, nameilla ja pienemmillä laatikoilla täytetyistä pahvilaatikoista. Niihin on sitten leikattu kulkuaukkoja, joiden lisäksi rotat ovat tehneet omia kulkuaukkojaan. Välillä jokin laatikko on täytetty myös paksulla pellavahake kerroksella, jonka sekaan nameja on saanut paremmin piiloon kuin häkin ohueen kuivikekerrokseen.

    VastaaPoista
  6. Meillä neidit rakastaa kalastella herneitä vesikulhosta. Sukeltavat oikein nykyisi kulhoon ja nappaavat pohjasta herneen suuhun.

    VastaaPoista