Manta menossa kentälle |
Mantan kori ja treenipallo |
Iitaa hitaampaan valmistumiseen valmentaja ei pidä syynä Mantaa itseään. Päinvastoin; Mantalla on kaikki edellytykset ammattilaiseksi eikä hän ole lainkaan "tyhmempi" tai "laiskempi" kuin Iita. Mistä sitten kiikastaa? Kysytäänpä valmentajalta. "Syitä Mantan opintojen venymiseen on monia ja todennäköisesti emme valmentajatiimissämme edes huomaa niitä kaikkia. Analysoituani Mantan oppimispäiväkirjaa voisin nostaa esille seuraavia mahdollisia syitä hitaampaan menestymiseen. Ensinnäkin me valmentajat; olemmeko olleet riittävän yhdenmukaisia tavoitteissamme? Koska emme voi kommunikoida valmennettavan kanssa samalla kielellä, on meidän valmentajien oltava yhdenmukaisia vaatimuksissamme. Palkitaanko valmennettava palloon tarttumisesta vai pallosta irrottamisesta. Ristiriitaiset vaatimukset sekoittavat valmennettavaa ja voivat viedä jopa treenihalun." selventää valmentaja.
Keskeiset koulutusvälineet: naksutin ja keitetty riisi |
Entä sitten Mantan älykkyys? Miten niin älykkyys ei vaikuta, jos toinen kerran oppii ja toinen ei? " Valmentajana olen kokenut älykkyyttä tärkeämmiksi tekijöiksi valmennettavan persouden ruualle (ahneus), rohkeuden avoimille paikoille (koripallokenttä on pelottava) sekä sattuman." Valmentaja kertoo kuinka palkkiona jokaisesta "oikein tehdystä" asiasta hän antaa Mantalle keitettyä riisiä. Näin Manta haluaa tehdä saman asian uudestaan palkkion toivossa. Joskus sattumalta valmennettava tekee heti jotain mitä valmentaja on salaa toivonut, jolloin koulutuksessa saatetaan mennä aimo harppaus eteenpäin. Mikäli valmennettava on taas kovin ahne, tekee hän helpommin makupalojen toivossa saman asian uudestaan ja uudestaan, jolloin jälleen mennään koulutuksessa eteenpäin. Avoin koripallokenttä voi puolestaan aluksi olla valmennettavalle kovin pelottava, jolloin kestää ennen kuin valmennuksessa päästään ns. itse asiaan.
Yleensä riisikuppu ei ole kentällä... |
Valmistuuko Manta ikinä ja miten valmentajatiimi aikoo jatkaa tästä eteenpäin? " Aivan varmasti valmistuu!" vastaa valmentaja hymyillen, "Tähän mennessä vain yksi noin viidestäkymmenestä valmennettavasta ei ole valmistunut. Tarkennamme vaatimuksiamme entisestään valmentajien kesken, jotta emme sekoittaisi Mantaa enempää. Mantalle tullaan antamaan palloa vuorotellen helpommasta ja vaikeammasta paikasta kenttää. Helpommasta paikasta Manta saa pallon koriin ja vaikeammasta ei. Näin vaikka pallo ei vaikeammasta paikasta menisikään korista läpi, saa manta onnistumisen ja palkkion sitten heti perään helpommasta paikasta." Vuorottelemalla näitä "vaikeampia" ja "helpompia" paikkoja, saa Manta vähitellen pallon koriin myös vaikeammasta paikasta. Vähitellen Manta huomaa, että sama missä pallo on, tulee se aina laittaa koriin eli renkaan läpi.
Toivotamme siis onnea ja kärsivällisyyttä Mantalle ja valmentajille koulutukseen ja jäämme odottamaan innolla Mantan debyyttia ammattilaisareenoilla!
...ja edellisen postauksen kirjoittaja pahoittelee mahdollisia kirjoitusvirheitä ym. kielioppivirheitä. Apukirjoittajana oli Amalia-rotta, joka pakotti kirjoitustahdin maksimiin sekä rajoitti keskittymistä;P.
VastaaPoistaPahoittelut myös artikkelissa esiintyvästä inhimillistämisestä.
Kirjoituksissa esiintyvä inhimillistäminen on väin hyvä ja elävöittää tekstiä :) Tätä on aina niin mielenkiintoista lukea, antaa loistovinkkejä esim. rottien agilitytreenaamiseen.
VastaaPoista