torstai 23. elokuuta 2012

Rottien kasvaimet

Rotille ilmestyy harmittavan usein kasvaimia niiden vanhetessa. Kasvain voidaan eläinlääkärin toimesta leikata, mutta leikkauksen "kannattavuus" täytyy harkita tarkkaan. Haittaako kasvain eläintä, onko se paikassa, missä eläimen liikkuminen hankaloituu? Mikä on rotan ikä, leikkauksesta selviämisen todennäköisyys, kasvaimen uusimismahdollisuuden todennäköisyys? Vaikeita ratkaisuja rakkaan lemmikin puolesta. Usein eläinlääkäri osaa auttaa arvioinnissa.
Etenkin synnyttämättömille naarasrotille ilmaantuu usein hyvänlaatuisia nisäkasvaimia. Irtonaisena pallukkana tuntuvat kasvaimet ovat yleensä hyvälatuisia nisäkasvaimia kun taas jämäkämmin rotan ruumiissa tuntuvat pahkurat saattavat olla syöpäkasvaimia. Vain koepaloilla voisi kasvaimen laadun selvittää, mutta niitä harvoin otetaan.
Tässä kertomus rotan leikkauksen sujumisesta valokuvineeen. Ei heikkohermoisille, sisältää kuvia rotan leikkauksesta! Onneksi usein rotat paranevat leikkauksista nopeasti.

http://www.kanashow.com/lemmikit/leikkaus

Miksi rotille tulee helposti kasvaimia? Tähän kysymykseen ollaan usein törmätty Heurekassakin asiakkaiden kanssa keskustellessa. Mielenkiintoinen kysymys. On epäilty saattaisiko se johtua perinnöllisestä taipumuksesta rottakannassa, kesyrotat kun ovat lähtöisin laboratoriorotista. Tätä selitystä todennäköisempänä pidän itse ajatusta, että rotan elimistö vain ei ole tarkoitettu elämään kovin vanhaksi. Luonnossa villirotat tuskin elävät vuodenkaan ikäisiksi, rotan elimistöön ei ehkä ole kehittynyt mekanismeja suojaamaan vanhenemiselta? Rotta pystyy jatkaamaan sukuaan hyvinkin nuorena, viisiviikkoiset rotanrääpäleet ovat jo sukukypsiä.

Miten ehkäistä kasvainten tuloa? Terveellinen ravinto auttaa tässäkin. Olen kuullut, että soijapavut saattaisivat suojata nisäkasvaimilta. Eläimet elävät pidempään tutkimusten mukaan, jos joutuvat ajoittain olemaan niukemmalla ravinnolla, eli liikasyöttämistä tulisi välttää. Samoin pitäisi välttää suolaisten, sokeristen ja muiden epäterveellisten herkkupalojen syöttämistä, roskaruoka ei ole hyväksi rotillekaan! Useimmiten rottien ruokinnassa pääsee helpolla, jos muistaa mikä on terveellistä ihmiselle, on usein myös terveellistä rotalle, kaikkiruokaisia eläimiä kun olemme kummatkin.

Toisaalta mielestäni täytyy myös muistaa, että rotallekin herkut saattaa olla kulinaristinen nautinto! Silloin tällöin saadut herkut ehkä parantavat elämänlaatua niin meillä ihmisilläkin kuin rotilla. Kohtuus mielessä! Mitä monipuolisempi ruokavalio, sen parempi. Ja silloin tällöin herkuttelukin sallitua!

2 kommenttia:

 1. Se että kesyrotat ovat lähtöisin laboratoriorotista, on aika yleinen harhaluulo. Oikeastihan laboratoriorottien testilinjat ovat hyvin suljettuja, eikä sairaussukuisia eläimiä päästetä sieltä muuhun maailmaan ollenkaan.

  Terveinä pidettyjä verrokkilinjoja on käsittääkseni jonkin verran päässyt laboratoriotyöntekijöiden koteihin.

  Alkuperältään rotat ovat kisoista joissa koirien piti tappaa mahdollisimman paljon rottia, joten koirakisojen pitäjät alkoivat kasvattaa itse rotat kisoihin.

  Tällaisessa käsityksessä minä ainakin elän, ja näin on minulle suurin osa rottia tuntevista ihmisistä kertonut. Myös googlettelulla selviää tämä asia :)

  Ja rottien herkuttelusta tulee mieleen, että meidän rotat jostain syystä rakastavat merilevää, siis ihan sushin tekoon tarkoitettuja merilevämattoja! :D Nehän ovat oikein terveellisiäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Varmaan löytyy kesyrotista myös laboratoriorottalinjaa, itsekin joskus niitä lemmikiksi ottaneena..Mutta tosiaan sairassukuisia tuskin annetaan lemmikeiksi!
   Terveellisiä herkkujakin varmaan keksii paljon, täytyykin lähteä merileväostoksille! Onko muita herkkuideoita?

   Poista