tiistai 9. huhtikuuta 2013

Vauhtia ja vaaratilanteita

Heurekan rottalassa on panostettu valtavasti sen miettimiseen, että tila on turvallinen pikkuasukkaille. Kaikki sähköjohdot menevät suojassa kaappien sisällä. Kuitenkin jotenkin oli onnistunut pikku Elvi livahtamaan kaapin sisään ja käräyttämään viiksikarvansa. Kaapista löytyi nakerrettuna johtoa useammasta kohdasta. Huh, säikähdyksellä selvittiin ja vain viiksikarvat olivat hieman kihartuneet.

Elvin viiksiparat, kuvassa vasemmalla puolella viikset lyhentyneet hieman

Mikä ihme niissä sähköjohdoissa kiehtoo? Tuntuu, että monella pikkujyrsijällä on valtava himo nakerrella johtoja. Ostettuania kymmeniä laturinjohtoja kanien jäljiltä, totesin silloin, että kanienkin turvallisempi asustaa häkissä se aika kun isäntäväki ei ole paikalla. Voiko rotta aistia johdon sisällä kulkevan sähkön ja houkutteleeko se? Vai onko sähköjohtojen päällysteenä käytetty pehmeä muovi jotenkin ylitsepääsemättömän herkullista nakerrella? Virheestä viisastuneena laitetaan rottalan sähköjohtojen päälle vielä suojaputket.

Lemmikit eivät aina itse tiedä mikä olisi paras jättää syömättä. Sähköjohtoja ja muita kiellettyjä nakerreltavia voi yrittää suojata myös pahanmakuisilla chilikastikkeilla, valkosipulilla tai etikalla. Huvittuneena olen seurannut vierestä kun ystäväni kaataa litroittain etikkaa poninsa kuivikepellettien päälle. Silti ahne pikku poni on sitä mieltä, että olkipellejä on kivempi nakerrella kuin hyvää kuivaa heinää.

Rotat ovat tavattoman uteliaita pikku otuksia ja turvallisuuden kanssa ei voi olla ylivarovainen. Jotkut yksilöt oikein mestareita "Houdineita" keksimään vaikka häkin oven avaamiseen keinonsa. Heurekan Estelle on oppinut laskeutumaan häkistä jääkaapin kahvaa apuna käyttäen lattialle.

6 kommenttia:

 1. Rotat kyllä aistivat sähkövirran johdoissa ja yleensä eivät niitä syö, mutta joka joukosta löytyy aina se aivokääpiö joka silti haluaa maistaa :D Tietysti johdot jotka eivät ole seinässä ovat aivan erityisen ihanaa naposteltavaa, kumi tuntuu vain niin hullun hauskalta hampaissa.

  VastaaPoista
 2. Meillä rotat valikoivat aina ne johdot, joissa menee pienin jännite, eli esimerkiksi laturin ja kannettavien johdot joissa on muuntaja. Eli selvästi aistivat sähkövirran ja valitsevat sellaiset johdot joista mahdollisesti saatava tälli ei ole niin herkästi kohtalokas. Meillä johdot on onnistuttu monesti myös kuorimaan niin taitavasti, että rotat ovat säilyneet vaurioitta, mutta itse olen sitten johtoja varomattomasti siirtäessä saanut tällin. Nykyisellään rotilla onkin oma huone, jossa ei mene yhden yhtä sähköjohtoa.

  VastaaPoista
 3. Mun rotat on jänniä koska niitä ei kiinnosta johdot melki ollenkaan :D Joskus saattaa vähä maistella mutta tosi hyvin on mun johdot jätetty rauhaan kotona. Sen sijaan kaikki kosmetiikka on suurta herkkua.........

  VastaaPoista
 4. Osa rotista on ihan hulluna kumiin ja kumimaisiin materiaaleihin ja rakastavat jyrsiä niitä. Meillä on ollut yhteensä 10 rottaa ja niistä fiksuimmalla oli ihan hullu kumifetissi: saadessaan ekaa kertaa leikkikalukseen kissan kumisen leikkipallon se meni ihan sekaisin ja ilmeisesti yritti syödä koko pallon. Lähes kaikille rotille antennijohdot ovat maistuneet, mutta mdf/kalustelevyhuonekaluja ei ole puraissut yksikään. Pureskeltavaksi puuksi kelpaa vain petsattu, vahattu ja öljytty puu, maalattu sekä lakattu eivät kelpaa.

  VastaaPoista
 5. Meillä yhdellä rotalla oli aivan järjetön pakkomielle Heitä Sikaa-pelin nappuloihin. Siis semmoisiin pieniin kumisiin possuihin. Yritti kaikin keinoin varastaa ne aina, ja joka kerta saatiin kiinni. Kunnes kerran valvonta petti... löytyi sitten sohvan takaa siivotessa sieltä jalaton, saparoton ja päätön possu, lisäksi oli vielä järsitty ko. pelin pistetaulukkovihko silpuksi.

  Toinen tyytyy vain luonnonmateriaaleihin, oli aika mielenkiintoista seurata kun se löysi bambumaton (jolla sushia kääritään) ja yritti kantaa sen rullattuna poikittain suussaan sohvan taakse jemmaansa :D Kompastui omaan nokkeluuteensa ja veti kuperkeikan aarteensa kanssa.

  VastaaPoista
 6. Kylläpähän kissoillakin kiinnostaa kovasti sähköjohdot.. puhelimen latureita on syöty 4 poikki sekä muita "ohuempiakin" johtoja. Ehkä hommassa on sen verran varovaisuutta että paksuihin johtoihin joissa virtaa kulkee enenmän ei kosketa. Tosin olipan koiramme kerran pentuna maistellut tietokoneenjohtoa.. mistä lie johtuu tämmöinen?

  VastaaPoista