lauantai 20. joulukuuta 2014

Rottien punaiset kyyneleet

Rottien parissa saattaa törmätä pelottavan näköiseen ilmiöön; rotan silmät tai sieraimet näyttävät olevan veren tahrimat. Yleensä kyseessä on kuitenkin rotille luontainen punainen erite, porfyriini.

Verenpunaista porfyriinipitoista eritettä tuottavat Harderin rauhaset, jotka sijaitsevat lähellä rotan silmiä. Harderin rauhaset löytyvät kaikilta vilkkuluomen omaavilta selkärankaisilta (niin nisäkkäiltä, linnuilta, matelijoilta kuin sammakkoeläimiltäkin), mutta ne ovat erityisen isot jyrsijöillä ja sorkka- ja kavioeläimillä. Ihmisilläkin on vilkkuluomen tapaan surkastuneet Harderin rauhaset.

Rotilla Harderin rauhasen erite koostuu pääosin lipideistä (rasvoista) sekä melatoniinista ja porfyriinistä. Arvellaan että sen tarkoituksena on kosteuttaa silmää ja vilkkuluomea, mutta sen merkitystä ei kunnolla tunneta. Linnuilla Harderin rauhanen liittyy immuunijärjestelmään eli kehon puolustusjärjestelmään. Gerbiileillä se taas osallistuu kehon lämmönsäätelyyn ja hamstereilla yksilöiden väliseen viestintään, feromoneihin.

Mitä yhteistä on hemoglobiinilla, klorofyllillä ja rottien kyynelillä? 

Porfyriini on orgaaninen yhdiste, joka koostuu neljästä pyrrolirenkaasta. Pyrroli on neljän hiiliatomin ja yhden typpiatomin muodostama viisikulmion muotoinen rengas. Porfyriinit muodostavat tärkeän orgaanisten yhdisteiden ryhmän ja niitä löytyy kaikkialta elollisesta luonnosta. Niiden erikoisuus on se, että ne voivat sitoa keskelleen metalli-ioneita.

Porfyriiniä kutsutaan ferroporfyriiniksi tai hemiksi, jos sen keskelle on sitoutunut rautaioni. Tätä ferroporfyriiniä on meidän veremme punasoluissa sitomassa happea. Porfyriiniä, jossa keskelle on sitoutunut magnesium-ioni, löytyy puolestaan klorofyllistä. Klorofyllin avulla kasvit yhteyttävät eli sitovat auringonvaloa ja muuntavat sen kemialliseksi energiaksi (sokereiksi).

Pitäisikö punaisista kyynelistä huolestua? 

Porfyriinin näkyminen silloin tällöin pieninä määrinä silmäkulmissa tai kuonossa on siis rotille normaalia. Rotan pestessä itseään se levittää eritettä myös turkkiinsa, mikä saattaa aiheuttaa punertavaa tai kellertävää värjäytymää vaaleiden rottien turkkiin. Porfyriinin eritys lisääntyy rotan iän mukaan, kunnes kahden vuoden iässä sen määrä alkaa jälleen laskea.

Stressi lisää porfyriinin eritystä, joten jos eritettä näkyy paljon ja usein, on liiallisen erityksen syy tarpeen selvittää. Syynä liikaeritykseen voi olla sairaus (esimerkiksi hengitystieinfektio) tai kivut. Myös ympäristöolot kuten liian pieni häkki tai vaikkapa ympäristössä olevat ärsyttävät aineet (esimerkiksi pesuaineiden hajusteet) voivat lisätä eritteen määrää. Jos siis huomaat rotallasi punaisia kyyneleitä, kannattaa niiden vointi ja hoito tarkistaa ja kääntyä eläinlääkärin puoleen, jos punaisia kyyneleitä näkyy koko ajan.

Pia Mäkelä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti