perjantai 4. marraskuuta 2016

Koripallosääntöjen kertaus

Kesyrotat pelaavat koripalloa hieman yksinkertaistetuilla säännöillä. Ottelun erotuomari ei laske pelaajien askeleita ja joskus pelaaja saattaa röyhkeästi napata pallon juuri kun se on jo tippumassa korirenkaaseen toisen pelaajan toimesta. Yhdestä säännöstä olemme kuitenkin pitäneet tiukasti kiinni. Nimittäin pallon pitää pysyä kentällä. Pelaaja voi milloin tahansa pelin aikana siirtyä vaihtopenkille tai halutessaan jopa suoraan pukuhuoneeseen mutta sen tulee jättää pallo muille pelattavaksi. Aina silloin tällöin pelaajat kuitenkin koittavat onneaan ja valmentajan huomion herpaantuessa hyppäävät kentän laidan yli pallo mukanaan.

Miksi pelaajat innostuvat viemään pallon pois koripallokentältä? Syitä on monia ja olen jakanut tähänastiset havaintoni kolmeen kategoriaan. Lista ei ole tyhjentävä.

1) Turhautuminen: juniori voi turhautua koulutustuokion aikana, jos esim. kouluttajan kriteeri on liian korkea ja onnistuminen jää liian pieneksi mutta myös ammattilaispelaaja voi turhautua pelissä, jos se ei saa tehtyä tarpeeksi koreja kun on useampi pelaaja kentällä tai jos tulee kiistapallo ja vastustaja voittaa sen. Mikä on tarpeeksi määrä onnistumisia vaihtelee yksittäisen pelaajan mukaan. Tämän takia erotuomari pitää myös ammattilaistasolla silmällä ketkä osallistuvat peliin ja tarvittaessa siirtää pelaajan vaihtopenkille. Kouluttajan tehtävä on luoda edellytykset onnistumiselle sekä treenien että pelien aikana.

2) Mielentila: välillä saattaa käydä niin, että pelaaja tai juniori tulee kentälle mutta ei ole oikeassa mielentilassa, jotta kunnolla pystyisi keskittymään peliin/harjoitukseen. Sitä saattaa esim. kiinnostaa muiden rottien puuhat enemmän kuin pallon nostaminen koriin.

3) Häiriötekijä: pelaajat reagoivat eri tavalla häiriötekijöihin. Siinä missä toinen pelaaja jouhevasti siirtyy treenikentältä ammattilaiskentän parrasvaloihin, toisen pelaajan kanssa pitää kiinnnittää enemmän huomiota häiriötekijöiden asteittaiseen harjoitteluun. Häiritötekijöillä viittaan tähän esim. yleisöön katsomossa, toisten rottien kiipeily mukaan kentälle, toinen rotta rikkoo sääntöjä ja vie pallon pois kentältä tai esim. toisen rotan läsnäolo oman korin luona.


Miten toimitaan jos pelaaja kuitenkin onnistuu viemään pallon, siitä enemmän ensi viikolla.


1 kommentti: