lauantai 23. huhtikuuta 2011

Uniasiaa

Näin pääsiäisen aikaan suurin osa ihmisistä viettää pidennettyä viikonloppua, kun sekä perjantai että maanantai ovat useimmilla vapaapäiviä. Lomalla kannattaa levätä. Arkena uni saattaa jäädä vähäiseksi, ja monet maksavat univelkaa nukkumalla viikonloppuina ja lomapäivinä pitkään.

Rotat nukkuvat mielellään sekä yksin...


...kaksin...


...että isommallakin porukalla.Vaikka tilapäistä univajetta voikin korjata nukkumalla puoleenpäivään, olisi tärkeää myös nukkua säännöllisesti riittävästi. Miksi tarvitsemme unta? Asiaa on selvitetty muun muassa rotilla tehdyillä eläinkokeilla, mutta unitutkimusta on tehty myös ihmisillä.

Rottakokeissa on tutkittu valvomisen seurauksia sekä estämällä rottia nukkumasta kokonaan, rajoittamalla unen määrää että estämällä tärkeä REM-univaihe. Kaikissa kokeissa todettiin uni tärkeäksi sekä aivoille että koko elimistölle. Koerotat menehtyivät noin kuukaudessa kehon lämmönsäätelyjärjestelmän tai immuunipuolustuksen pettäessä. Uni on todellakin välttämätöntä ainakin kaikille nisäkkäille ja linnuille, ja jopa kärpästen on todettu nukkuvan.

Alla olevan porukan unta on juuri hieman häiritty nostamalla valokuvaa varten päältä koppi, jossa olivat päikkäreillä Myy, Onerva, Amalia, Inkeri ja Tilda.Nukkumattomuus häiritsee energia-aineenvaihduntaa heikentämällä glukoosin käyttöä. Valvominen nostaa veressä tulehdusarvoja sekä stressihormonitasoa. Vasta-aineiden tuotanto ja imusolujen määrä vähenee. Sairastuessamme tarvitsemme enemmän unta, ja lastenlaulussakin tiedettiin että ”uni paras lääke on”. Unen aikana aivomme myös työstävät päivän kokemuksia, ja riittävä uni auttaa meitä oppimaan.

Lahjakas nukkuja voi harrastaa sensomotorisia suorituksia parantavaa toimintaa vaikkapa pelien välissä koripallokentän nurkassa:Rottien unentarve on hieman suurempi kuin ihmisen, rotat nukkuvat noin kolmetoista tuntia vuorokaudessa. Rotat eivät nuku tuota aikaa yhteen pötköön, vaan ottavat torkkuja pitkin päivää. Heurekan koripallorotat heräilevät aamulla yleensä kymmenen maissa kun Heureka avataan yleisölle ja rottien kouluttaja tulee paikalle. Aamupäivällä touhuillaan jonkun verran, ja välillä taas otetaan päiväunia. Iltapäivisin rotat ovat yleensä unisempia.

Leppoisia vapaapäiviä ja hyviä unia kaikille lukijoillemme! Alla vielä rottalan seniori Inkeri näyttää antaumuksellisen uinumisen mallia.

1 kommentti: