keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Rakastakaa toisianne niin kuin rotat

    Rakastakaa toisianne niin kuin rotat Suomen kuvalehdessä julkaistiin juttu tutkimuksesta, jossa oli tutkittu rottien välisiä suhteita. Tutkimus oli tehty Chicagon yliopistossa ja siinä oli testattu rottia, jotka ennestään tunsivat toisensa hyvin. Kaksi rottaa oli erotettu häkissä toisistaan seinällä ja vain toisella oli mahdollisuus päästää toinen vapaaksi. Opittuaan miten kaverin saa vapaaksi, päästi enemmistö rotista kaverin vapaaksi vaikka tarjolla olisi ollut mahdollisuus syödä ensin herkkuja.

Rotat ovat laumaeläimiä. Laumasta on hyötyä selviytymisessä, joten on järkevää että rotilla on voimakas tarve päästää kaveri vapaaksi. Jopa ruuan ohi ajava tarve (tutkimus ei tosin kerro kuinka nälkäisiä rotat olivat). Yhteistyöstä kieltäytyvät rotat karsiutuvat laumasta, koska niistä tarpeeksi moni ei selviä elossa lisääntyäkseen. Joillan toisilla eläinlajeilla ympäristö puolestaan suosii yksineläjiä. Nämä eläimet eivät välttämättä ole sen epäempaattisempia kuin rotat, niillä on vain vähäisempi ympäristön luoma paine yhteistyölle.

Itse olen kuullut työkaverilta seuraavanlaisen tarinan. Kahden urosrotan häkkiin rakennettiin ovi, jonka rotat saivat halutessaan itse auki. Oven avaaminen onnistui vetämällä häkin nurkassa olevasta narusta. Narusta vetäjän ei kuitenkaan ollut mahdollista ehtiä itse ovesta ulos. Joidenkin erehdysten jälkeen rotat kehittivät tekniikan, jossa aluksi rotta 1 veti narusta, rotta 2 juoksi ovelle ja jättäytyi sen väliin (ovi ei siis ollut painava), rotta 1 juoksi ovesta ulos ja viimeiseksi rotta 2 juoksi ovesta ulos.  Olisi hauskaa kuulla lisää tällaisia tarinoita rotista!

1 kommentti:

  1. Kiinnostavia ja hienoja tarinoita. Ja uskottavia - rotathan ovat paitsi nokkelia, myös muutenkin mainioita tyyppejä! :D

    VastaaPoista