perjantai 13. tammikuuta 2012

Jyrsijöistä

Etsiskelin eräänä päivänä tietoa jyrsijöistä ja törmäsin netissä erikoisiin eläimiin.
Tiesittekö vizcahca-nimisestä kaninnäköisestä jyrsijästä, joka elää Etelä-Amerikassa?(Kuvassa Lagidium viscacia, Wikimedia Creative Commons-lisenssillä)

Entä oletteko kuulleet niin ikään Etelä-Amerikassa asuvista kapybaroista eli vesisioista? Vesisika on maailman isoin jyrsijä, eli se ei nimestään huolimatta ole mitään sukua sioille. Sen sijaan se kuuluu marsujen (Caviidae) heimoon.


(Kuva: Wikimedia Creative Commons-lisenssillä)

Aika veitikoita, eikö vain? :)

6 kommenttia:

 1. Noita viskatsoja on näemmä muutama laji, tuolle on ehdotettu nimeä bolivianvuoriviskatsa.

  Yksi ehdottomia suosikkieläimiäni on kyllä tämä: http://www.youtube.com/watch?v=_5NHcaCMflI

  VastaaPoista
 2. http://www.youtube.com/watch?v=_5NHcaCMflI
  Laitan varmuuden vuoksi linkin uudelleen, kun jostain syystä ei suostu yhdistämään tuosta Mikko K. linkistä. Olisi hauska tietää onko tälle eläimelle nimeä suomeksi? Näyttää gerbiilin ja aavikkoketun risteytykseltä;)

  VastaaPoista
 3. Korvajerbo :)

  Periaatteessa kaikkien nisäkkäiden nimistä on olemassa (hyvä tai huono) ehdotus: http://www.luomus.fi/luonto/nimet/nisakkaat/

  Tuolta voi katsoa vaikka 56 Rattus-suvun lajin nimiehdotukset, tällä hetkellä suku taidetaan luokitella 64 lajiin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Mikko K. hyvistä kommenteista! :DD Näyttää tosiaan siltä että emme osaa vielä linkittää kommenttien linkkejä suoraan, vaan se pitää kopioida osoiteriville. Metkan näköisiä otuksia videolla!

  VastaaPoista
 5. Korvajerbot elävät autiomaassa Mongoliassa ja Kiinassa, ovat ilmeisesti äärimmäisen uhanalaisia eikä niiden elämästä luonnossa tiedetä juuri mitään.

  Käsittämättömästi yksi turkulainen eläinkauppa ilmoittaa lajin kuuluvansa valikoimiinsa (nimellä pitkäkorvajerboa). En tiedä onko korvajerboja oikeasti voinut päätyä myyntiin, mutta epäilen vahvasti, että sellainen ei laillisia reittejä pitkin ole mahdollista (eikä pidäkään olla, niin kiva lemmikki kuin tuollainen olisikin).

  VastaaPoista