tiistai 17. tammikuuta 2012

Virikkeellistämisestä

Eläintenkouluttaja Jaana Pohjola kirjoitti blogissaan eläinten virikkeellistämisestä: http://elainkoulutus.wordpress.com/

Hän haastoi ihmiset virikkeellistämään lemmikkejään usein. Virikkeenä voi toimia lelu, ruoanhankintapulma tai muu seikka, joka parhaimmassa tapauksessa hyödyntää eläimen lajityypillistä käytöstä.

Tartuin toimeen ja pohdin, miten rottiamme voisi virikkeellistää lisää. Ruoanhankinta on yksi keino, joka kannattaa tehdä hiukan ruokakupille kävelemistä hankalammaksi. Tutkimusten mukaan laboratoriorotille on nimittäin hyväksi jos ne joutuvat näkemään hiukan vaivaa ruokansa eteen. (Mm. Iiris Kasanen on tutkinut aihetta väitöskirjassaan: https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/47137/thedietb.pdf?sequence=2)

Käytössämme onkin jo rehulauta, josta rotta joutuu jyrsimään pelletit irti.


Kokeilin myös piilottaa pois lähtiessäni illalla rottien purujen sekaan jyviä ja pähkinöitä. Rotat hoksasivat homman nimen heti ja kävivät etsimään. Kuvassa Amalia jyrsii saalistaan:


Kasviksia puolestaan laitoin häkin oveen pinnojen väliin:


Päivän kysymys: mitä tekemistä olette keksineet lemmikeillenne?

5 kommenttia:

 1. Bloggerin käyttäjille muuten kysymys aiheen vierestä: miten saan laitettua kuvatekstit? En vaan osaa :P t. Karoliina

  VastaaPoista
 2. Itsellä kuvatektin laitto bloggerissa sujuu klikkaamalla kuvaa, jolloin aukeaa valikko jossa yhtenä kohtana on lisää kuvateksti. Sitä klikkaamalla pääsee sitten lisäämään tekstin.

  Meillä likkojen aktivoinnissa ruoka toimii kanssa hyvin. Meillä on hankittu yksi metallitikku, johon voi laittaa vaikka omenan tai reiällisiä koirankeksejä, ja jonka saa sitten riippumaan häkin kattoon. Sen lisäksi yksi lemppereita on iso kuivikkeella, kuivilla lehdillä, heinillä, papereilla, nameilla yms. täytetty pahvilaatikko, johon on tehty useampia kulkureittejä. Samaan hommaan toimivat hyvin myös erilaiset paperikassit, jotka on sitten lopuksi kiva repiä pesämateriaaleiksi. Joskus tulee käytettyä myös pieniä kaltereihin kiinnitettäviä lintujen kuppeja namikuppeina, joihin laitetaan vaikka pähkinöitä ja kuivahedelmiä, ja sijoitetaan sitten johonkin astetta hankalampaan paikkaan.

  VastaaPoista
 3. Paperikassit onkin oikein hyvä idea, täytyy hankkia niitä meidän Rottalaan! Samoin metallitikku täytyy laittaa tilaukseen Heurekan pajalle.

  VastaaPoista
 4. Naruun pujotetut herkut ovat mainioita virikkeellistämiseen. Tähän voi soveltaa miltei kaikkea- perunaa, kurkkua, renkulanmallisia koirankeksejä tai vaikka ruisleipää.
  Yksinkertainen keino on myös kierrättää mainoslehdet (pari päivää vanhat jolloin muste on varmasti tarpeeksi kuiva) ihan vain repimällä paloiksi ja rutistelemalla palloiksi joiden sisään piilotetaan herkkuja.

  Meillä myös suurimmalla osalla ruokakupit roikkuvat pinnoissa vähän korkeammalla pitmässä lihaskuntoa yllä. Tähän käy vaikka sellaiset pienet 50snt maksavat muovikipposet ikeasta. Sellaisia liloja, pinkkejä, sinisiä etc :D niitä on kaiketi tarkoitus kiinnittää johonkin kiskoihin...

  Häkkipinnoihin voi kiinnittää esim. vanhoja pyöränkoreja, joihin sitten heittää kangasrievun, joka joko revitään muualle tai tallotaan hyväksi nukkumapaikaksi. Todennäköisesti ensimmäinen :D

  Ylipäätänsä kannattaa hyödyntää kaikki rotanmenevä kartonki/pahvijäte- maitopurkit, murolaatikot, pringelspurkit joista leikkaa pään pois (putki.)

  Meillä myös on riippareina ihan kaikki mahdollinen mummun vanhoista pitkistäkalsareista rikkinäisiin puuvillahousuihin :) Turvahakaneuloilla kaltereista kiinni ja ah kun on kiva kölliä. Sellaisia ei niin harmita heittää menemääkään, kuin uusia riippareita.
  Itse teen myös usein niin, että kun olen sisustanut häkin uudestaan, saan rotat kiinnostumaan uusista mökeistä, köysistä, tasoista, riippareista etc asettelemassa niiden sisään/päälle voimakastuoksuisia herkkuja :)

  Toivottavasti teidän rottala sai tästä mukavia ideoita!

  VastaaPoista
 5. Suski: kiitos vinkeistä ja teknisestä tuesta!
  suppai: mahtavia ideoita, kiitos! :D Vessapaperirullien sisään olenkin laittanut herkkuja, mutta pitää kokeilla noita sanomalehtipalloja vielä.

  VastaaPoista