torstai 29. maaliskuuta 2012

Koulutuskuulumisia

Estelle korittamassa
Molemmat Heurekan poikaset, Estelle ja Minerva, ovat työllistäneet tehokkaasti kouluttajiemme päivät. Koulutus ei ole sujunut aivan suunnitelmien mukaan ja takapakkeja on tullut. Etenkin Minerva tuntuu olevan erittäin herkkä koulutustilanteen muutoksille, joita väistämättä syntyy kun kouluttajia on useita. Koulutuksen apukeinoina on tällä viikolla onneksemme ollut harjoittelija, joka on sekä kuvannut koulutusta että laskenut poikasten onnistumisia ja epäonnistumisia. Ihmisen huomiokyky kun tunnetusti on rajoittunut, voi videoklipistä analysoida jälkikäteen omia virheitään. Itse esimerkiksi huomasin vasta videolta antavani koulutuksessa käytettävän äänimerkin (koirien koulutuksesta tuttu naksutin) liian myöhään.

Minerva

Nyrkkisääntö eläintenkoulutuksessa on, että onnistumisia tulisi aina olla n. 80% yrityksistä. Mikäli onnistumisia on vähemmän, tulee kriteeriä (mitä eläimeltä vaaditaan) laskea. Epäonnistumisia ei myöskään saisi tulla montaa peräkkäin. Itse väittäisin, että rotalla jo kaksi epäonnistumista peräkkäin laskee treeni-innokkuutta. Meillä viime syksynä näyttötyönsä tehnyt eläintenkouluttaja koki rottien kestävän epäonnistumisia huonommin kuin koirien. Syytä tähän koirien suurempaan kärsivällisyyteen en tiedä.

Manta houkutuslintuna Estellelle
Jos epäonnistumisia tulee liikaa ja treeni-into laskee, olemme käyttäneet aikuisia rottia houkutuslintuina. Rotat eivät voi oppia toiselta rotalta suoraan, mutta kokenut rotta saa poikasen innostumaan koripallokentälle/treenipaikalle tulosta. Kun poikanen kiipeää kentälle, hänelle annetaan palkkio, mutta ei välttämättä kouluteta.
Treenausinnon nostattamiseksi Estelle ja Minerva ovat olleet kentän lähettyvillä myös yleisölle pidettävien koripallopelien aikana. Kun poikanen on kiivennyt kentälle menoon mukaan, hänet  palkitaan ja nostetaan pois kentältä. Poikanen voi saapua kentälle useitakin kertoja aikuisten rottien pelin aikana ja kun peli on vihdoin ohi, on poikanenkin halukas treenaamaan. Vaarana tässä houkutuslintutekniikassa on ainoastaan se, että poikanen tulee leikkineeksi pallolla pelin aikana ilman palkkiota. Pallon kanssa leikkiminen voi sekoittaa poikasta; hän ei tiedä enää mitä pallon kanssa oikeastaan pitäisi tehdä.


Lopuksi vielä totean, että hyvissä treeneissä tapahtuu epäonnistumisia. Mikäli epäonnistumisia ei tule lainkaan, on kriteerikin liian matala (lue: vaaditaan liian vähän). Mitä kauemmin eläin suorittaa tiettyä kriteeriä (pallon laittaminen koriin tietystä asennosta), sen paremmin suoritus jää eläimen mieleen. Tämä on ongelma, mikäli kriteeriä halutaan nostaa (pallo annetaan rotalle uudesta paikasta). Eläimen on vaikea muuttaa enää oppimaansa suoritusta, mistä seuraa liian suuri määrä epäonnistumisia.
Käytännössä eläinten koulutuksen voisikin sanoa tähtäävän epäonnistumisten tuottamiseen sopivassa suhteessa.

2 kommenttia:

  1. Mua kiinnostaisi nähdä noita videoita teidän rottien koulutuksesta :)

    VastaaPoista
  2. Terve Anni, kiitos kommentista! Katsotaan jos saadaan lähitulevaisuudessa joku koulutusvideon pätkä lisättyä vaikka YouTubeen, niin laitetaan tänne sitten linkki.

    VastaaPoista