sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Rotta potilaana

Lemmikinomistajat varmaankin tietävät, miten hankalaa on syöttää vaikkapa matolääkekuuri koiralle tai kissalle. Tapoja lääkkeen antamiseen on monia. Jotkut piilottavat pillerin herkun sisään, tai murskaavat sen ja sekoittavat ruokaan. Monilla lemmikeillä on kuitenkin tarkka nenä, joten herkku syödään ja pilleri sylkäistään ulos. Kissa ei ehkä suostu syömään ruokaa johon lääke on sekoitettu, koska se tuoksuu ja maistuu oudolta.


Toisinaan joudumme antamaan rotille lääkkeitä. Antibiootteja määrätään rotille useimmiten hengitystietulehdusten takia. Lääkkeet eivät yleensä ole hyvän makuisia, eivätkä rottammekaan haluaisi ollenkaan syödä pillereitään, vaikka eläinlääkäri olisi ne niille määrännyt. Vaikkapa puuro, johon on sekoitettu jauhettu antibiootti, ei rotalle yleensä maistu.


Tällä hetkellä yksi rotistamme on lääkekuurilla, ja keksin mielestäni puuroon sekoittamista paremman tavan antaa lääke. Murskaan pillerin veitsellä muutamaksi muruksi, mutta en jauha sitä. Dippaan murut hunajaan, ja ahne rotta syö ne sormista niin nopeasti, ettei ehdi pahaa lääkettä juuri edes maistaa.

Myös lääkkeiden syömiseen voi eläimiä myös kouluttaa. Jos esimerkiksi kissan tai koiran on jo etukäteen opettanut siihen, että se syö käskystä jonkin pienen asian (joka siis harjoitellessa voi olla jotakin neutraalin makuista, ei välttämättä pahaa) ja saa siitä palkkion, on lääkkeiden antaminen tosipaikan tullen huomattavasti miellyttävämpää.

Millaisia konsteja olette keksineet lemmikkienne lääkitsemiseen?

8 kommenttia:

 1. Loistava idea! Meillä on nyt rotilla parin viikon lääkekuuri hengitystietulehdukseen, ja on ollut myös vähän ongelmia keksiä miten lääkkeen saisi varmasti menemään alas. :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea! Minä omille rotilleni tein eräänlaista weetabix-mössöä johon oli murustettu weetabixin puolikas maitoon ja sinne hieman hunajaa joukkoon, lääkkeet sekaan :) Se yleensä meni helposti alas ;>

  VastaaPoista
 3. Hyvä idea! Meidän rotilla on ollut nestemäisiä antibioottikuureja. Paha litku meni alas, kun sitä laittoi herkkuraksun päälle: höpsö rotta nuoli sen aina kuuliaisesti raksun päältä pois, että pääsisi sitten syömään herkun :)

  VastaaPoista
 4. Valitettavasti Heurekan potilas keksi lopulta ottaa lääkkeen suuhun, imeskellä hunajan ja sylkäistä lääkepalan myöhemmin pois;) . Weetabix kuulostaa myös hyvältä idealta, täytyy ehdottomasti kokeilla!

  VastaaPoista
 5. Meillä ei onneks oo ollu tarvetta lääkkeille: ainoastaa on jouduttu kerran VETEEN antibiootit laittaa. Enpä tiiä onko meiän rotat tyhmii vai mitä mut kyl ne sen veden joi :D

  VastaaPoista
 6. Miksei Heurekan rotille anneta nestemäisiä antibiootteja? Omille rotilleni ei ole koskaan tarjottu mitään pillerimuotoista, varmaankin juuri niiden perillemenon hankaluuden takia. Nestemäinen menee hyvin alas kun sekoittaa sen nokareeseen NutriPlus-ravinnegeeliä.

  VastaaPoista
 7. Olen samaa mieltä Pimmiaisen kanssa: Nestemäisen tai pillerin murennettuna saa annettuna rotille Nutri Plus vitaaminigeelin mukana loistavasti! Kyseinen geeli on suurinta rottien herkkua, en ole ainakaan vielä kuullut poikkeuksista! :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteista. Täytyypä kysyä seuraavan kerran, jos antibiootteja joudutaan hankkimaan, olisiko eläinlääkärin määräämää lääkettä myös nestemäisenä saatavana. :)

  VastaaPoista