torstai 26. huhtikuuta 2012

Ehdollistuminen luonnossa

Taannoisessa Kiehtova maailma: Ihmisen planeetta -ohjelmasarjassa esiteltiin mielenkiintoinen hunajaopas-lintu. Hunajaoppaisiin kuuluu useita lajeja, joista yksi (Greater Honeyguide, suomeksi pelkästään hunajalintu) on mielenkiintoisessa mutualistisessa (molempia osapuolia hyödyttävässä) suhteessa ihmisen kanssa.

Kuva Wikipediasta
Kyseinen Itä-Afrikkalainen lintulaji nimensä mukaisesti opastaa paikallisia ihmisiä hunajan luokse. Se houkuttelee ihmisiä tietyllä äänellä, jota Ihmisen planeetta-ohjelman mukaan se käyttää vain ihmisten kanssa viestintään. Eräillä heimoilla on myös linnun houkuttelemiseksi oma vislaus. Kun hunajaopas on löytänyt ihmisen, se lähtee johdattamaan tätä mehiläispesän luokse. Perillä ihminen saa hunajan ja linnulle annetaan palkkioksi mehiläisen toukkia. Tosin osa heimoista ei erikseen palkitse lintua vaan lintu saa palkkionsa jäädessään tonkimaan ihmisten ryöstämää mehiläispesää. Erään heimoista legenda kertoo, että palkkiotta jäänyt hunajalintu opastaa seuraavalla kerralla hunajaa halajavan ihmisen leijonien luokse.

On selvää, että tästä suhteesta molemmat osapuolet hyötyvät. Mielenkiintoista kuitenkin olisi tietää miten yhteistyö on saanut alkunsa. Wikipedian mukaan hunajalinnuilla saattaisi olla samantapaista kanssakäymistä paviaanien kanssa. Mikäli näin olisi, on mahdollsta, että hunajan luokse opastamistapa olisi alunperin kehittynyt suhteessa johonkin toiseen eläinlajiin ja myöhemmin siirtynyt ihmisen ja hunajalinnun väliseksi suhteeksi. African wildlife foundation väittää Hunajalinnun (nimenomaan Greater Honeyguide lajin) olevan mutualistisessa suhteessa myös mesimäyrän kanssa.

Loppuun vielä linkki BBC dokumentinpätkään aiheesta
Hunajalintu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti