torstai 18. elokuuta 2016

Rotat harjoittelevat esteitäViime kesästä lähtien Heurekan kesyrotat ovat kouluttajien johdolla harjoitelleet ahkerasti putkesta ja naruesteestä koostuvaa pientä esterataa. Rotat ovat jo viime syksystä lähtien ajoittain esitelleet uusia taitojaan yleisöpelien yhteydessä ja olemme myös pitäneet avoimia koulutustuokioita, missä kävijät ovat päässeet tutustumaan koulutukseen ja näkemään sen eri vaiheet. Ajatuksenamme on jatkossa säännöllisemmin sisällyttää esteradan suorittamista yleisöesitykseen. 

 
Esteiden lopullinen sijainti.

Koske emme ole aikaisemmin systemaattisesti kouluttaneet rotillemme tämän tyyppistä esteiden suorittamista, on koulutusprosessi ollut mielenkiintoinen, vaiherikas ja ”pähkäilyä” sisältävä. Myös tavoitteet ovat eläneet prosessin aikana. Esimerkkinä kerrottakoon, että aloitimme koko koulutusprosessin antamalla jokaisen koulutettavan valita itse mihin suuntaan he haluavat esteitä lähteä suorittamaan (myötä- vai vastapäivään). Koulutus sujui oikein hyvin kunnes tajusimme, että on järkevämpää kouluttaa kaikki rotat ylittämään esteitä saman suuntaisesti vastapäivään. Yhteisen kiertosuunnan päättäminen ylhäältä päin vähensikin esteillä tapahtuvaa törmäilyä huomattavasti ;) . Onneksi joukossa viisaus tiivistyy ja ongelmat ratkeavat kun niitä pohtii muiden kouluttajien kanssa ääneen. Myös koulutuskertojen tallentaminen videoimalla on helpottanut työtämme. Omaa suoritusta kouluttajana on voinut analysoida ikään kuin ulkopuolelta, ja huomata mitä oikeasti tapahtui yhden koulutuskerran aikana. Kouluttajien on myös helpompi tehdä yhteistyötä, kun ennen omaa koulutuskertaansa voi katsoa tallenteelta mitä edellisen päivän kouluttaja on rottien kanssa harjoitellut. 

Mimmi tulossa alas köysiesteeltä.
Olemme liittäneet esteradan suorittamiseen äänimerkin (summeri), merkiksi mahdollisuudesta siirtyä koripallokentältä esteiden luokse ja saada palkkioita. Toisin sanoen summerin ääni toimii vihjeenä. Se miten summerin merkityksen rotille opetamme, on koko ajan tarkentunut ja osa koulutettavistamme on jo ymmärtänyt summeri-äänen merkityksen. Summerin koulutuksesta ja ylipäänsä vihjeistä on tulossa oma teksti piakkoin. Haastavinta on ollut painella yhden harjoittelukerran aikana kahta eri laitetta tuottaaksemme koulutuksessa tarvittavat äänet: summeria ja naksutinta. Naksuttimesta lähtevän äänen avulla kerromme rotille heidän tekevän jotain oikein ja ruokapalkkion olevan tuloillaan. Summeri-äänen avulla annamme rotille luvan harjoittelulle.
Palkitsevinta uuden asian kouluttamisessa on ollut huomata se, kuinka innoissaan vanhatkin rotat ovat olleet uuden asian harjoittelusta. Jälleen kerran on kumottu sitkeä uskomus siitä, ettei vanha koira oppisi uusia temppuja. Kyllä oppii ja vielä samalla nauttiikin oppimisesta (sekä palkkioista)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti