maanantai 31. tammikuuta 2011

Hiiri vai rotta

Asiakkaat kysyvät usein, mitä eroa rotalla ja hiirellä on. Melko samannäköisiä ne ainakin ovat.

Lyhyt vastaus: ne ovat eri lajia. Hiiri ja rotta eivät voi lisääntyä keskenään.

Eläinihmisiä kiinnostaa kuitenkin eniten se, miten ne eroavat käytökseltään toisistaan ja minkälaisia lemmikkejä ne ovat. En ole hiiriasiantuntija, mutta muilta kuulemani perusteella voisin vastata seuraavaa.

Kesyrotta on isokokoinen ja touhukas eläin, eli se vaatii paljon tilaa. Aikuinen kesyhiiri painaa muutamia kymmeniä grammoja, kun taas kesyrottakoiras voi painaa yli puoli kiloa. Molemman lajin naaraat ovat koirasta pienempiä. Kumpi laji seuraavassa kuvassa on?

Hiiri!

(Kuva Wikipediasta, GNU Free Documentation Licence-lisenssillä)

Hiirtenomistajat hankkivat usein lemmikilleen juoksupyörän. Rotille sellaista ei useimmiten hankita, vaan rotan annetaan juosta vapaana lattialla. Heurekan kesyrotilla on tarjolla kaikenlaisia virikkeitä, joilla niiden touhuamisen tarve saadaan tyydytettyä, kuten aiemmista postauksistakin käy ilmi :)

Miten rotan sitten erottaa hiirestä ulkonäön puolesta? Aikuiset yksilöt on helppo tunnistaa koon perusteella, mutta poikasista on vaikeampi sanoa. Joitakin eroavaisuuksia on: hiiren korvat ja pää ovat suuret suhteessa sen muuhun kehoon, häntä on ohut, viiksikarvat ovat kapeassa sumpussa verrattuna rottien ’laajaan’ viiksirivistöön. Rotalla vastaavasti on paksu häntä sekä suuri pää ja jalat verrattuna muuhun ruumiiseen. Tässä rottien lajin edustaja Tilda:

Ratguiden erinomaisilla englanninkielisillä sivuilla on tietovisa, jossa voi testata erottaako rotan hiirestä.

Rotat ovat luonteeltaan erittäin uteliaita ja seurallisia, sen olen havainnut, mutta miten on kesyhiirten laita?

Päivän kysymys: onko sinulla lemmikkinä kesyhiiri?

Entä miten on, onko tämä analyysini serkusten eroavaisuuksista oikea? :)

6 kommenttia:

 1. Jännä tuo rotan ja hiiren erottamisvisa. Tunnistin 11/12, yhtä hiirtä luulin rotan poikaseksi. Hahmontunnistus tuntuu toimivan aika automaattisesti, on paljon vaikeampaa kuvailla mitä eroa rotan ja hiiren ulkonäössä on, kuin sanoa eläin nähdessään kumpi on kyseessä.

  VastaaPoista
 2. Ois kiva tietää enemmänkin eroavaisuuksia :----D

  VastaaPoista
 3. Itsellä on ollut hiiriä useampia kymmeniä, rottia 11 (ja aviomiehellä samassa taloudessa kahdeksan rottaa minun rottieni lisäksi). Itse kokisin isoimmaiksi eroksi rottien ja hiirien välillä lemmikkinä sosiaalisuuden ihmistä kohtaan. Meillä hiiret ovat suhtautuneet ihmiseen lähinnä ruokinta-automaattina ja kiipeilytelineenä: ne ovat kyllä uteliaita ihmistä kohtaan ja käsiteltävissä, mutta ne eivät kaipaa ihmiskontaktia. Rotat taas tulevat jaloitellessakin itse luokse, nuolevat sormia ja narskuttelevat tyytyväisinä hampaitaan kun niitä rapsuttaa korvan takaa. Vaikka niillä olisi koko ajan myös lajitoverien seuraa, ne saattavat protestoida jos niitä ei joskus kiireessä ehdi huomioida tarpeeksi. Rotat myös saattavat oppia tekemään jäynää kiinnittäkseen hoitajansa huomion: meillä edellisessä laumassa Liljan bravuuri oli multien kaivaminen lattialle ja Lemmikillä kanin tukistaminen turkista - kumpikaan ei toteuttanut bravuuriaan ellen ollut näköetäisyydellä, mutta keskittynyt johonkin muuhun (esimerkiksi esseen kirjoittamiseen koneella). Toki myös yksilökohtaisia eroja löytyy: ensimmäinen hiireni (yksin asunut uros) oli erittäin kontaktin hakuinen, ja nukkui useimmiten mieluiten hupussani. Jaloittelureissuiltakin sen sai kiinni laittamalla käden sen eteen jolloin se kiipesi syliin. Etenkin nuorista rotista taas löytyy välillä niitä tapauksia, joita huoneessa seikkaileminen ja kaverit kiinnostavat vielä ihmisseuraa enemmän. Mutta silti yleisesti ottaen omien kokemusten perusteella miellän hiiret enemmän hauskoiksi ja helpoiksi katselueläimiksi, siinä missä rotta on sosiaalisesti vaativampi seuraeläin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä rotat herättävät minut jos menen nukkuun niin ettei rotilla ole annettu iltapalaa.Sama rotta aina karkaa häkistä kipittää sänkyyn ja tönii nenällä,ja juoksee päällä ja tunkee jopa kuonon sieraimesta sisälle jolloin varmaan herään.Se on johtajarotta,
   jonka mukaan kämpässä tanssitaan.Ja meno ei lopu ennen kuin se saa iltapalansa.

   Poista
 4. Suski: itselläni ei ole ollut lemmikkinä hiiriä, joten oli oikein mielenkiintoista lukea hiirenomistajan käsitys hiirien ja rottien eroista!

  VastaaPoista
 5. ratbehavior.org sivuilla on hyvä taulukko hiiren ja nuoren rotan eroista (englanniksi).

  Yhdellä sanalla erot voisi tiivistää niin, että nuori rotta on söpömpi - sillä on enemmän vauvamaisia, nuorille nisäkkäille tyypillisiä piirteitä kuten isompi pyöreämpi pää ja vartaloon verrattuna lyhyet pulleat raajat.

  Nuorten nisäkkäiden piirteitä hyödynnetään esimerkiksi piirroshahmoissa. Mikki Hiiri muistutti alunperin aika paljon oikeaa hiirtä, mutta alkoi myöhemmin näyttää enemmän nuorelta rotalta (kuva: http://2.bp.blogspot.com/_1XGYlL5E61Y/TGv6vmAi0hI/AAAAAAAABKw/EQVeNqjWqGA/s400/mickeyevolution1-1.jpg).

  VastaaPoista