lauantai 22. tammikuuta 2011

Jyrsijälle liikuntaa

Etenkin pienet lemmikit saattavat jäädä helposti vaille riittävää liikuntaa. Pienikokoisetkin jyrsijät vaativat kuitenkin päivittäistä jaloittelua vapaana häkin ulkopuolella. Mitä liikunnallisempaa elämää ne viettävät, sen terveempinä ne myös pysyvät.

Kotona jyrsijä saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia, sillä se nimensä mukaisesti tykkää jyrsiä :)
Lemmikkiä pitää siis vahtia ulkoilun aikana tarkasti, ja mahdollisimman tehokkaasti ehkäistä jyrsintävahingot ennalta. Johdot voi suojata listoilla tai nostaa ne ulkoilutuksen ajaksi tarpeeksi korkealle. Huomiothan kuitenkin, että rotat ovat hyviä kiipeilemään! Olen nähnyt sellaisenkin ihmeen, että rotta on hivuttanut itsensä kirjahyllyyn pientä seinän ja hyllyn välistä koloa pitkin itseään seinää vasten tukemalla!

Kaikki mahdolliset ja mahdottomat kolot kannattaa tukkia, sillä uuden kolon löytäessään rotta saattaa viettää siellä ihastuksissaan pitkiäkin aikoja. Heurekan Rottakopissakin on yksi tällainen kielletty kolo: tietokoneen säilytyslaatikko! Olemme ovelasti piilottaneet tietokoneemme vetolaatikon sisälle, jonne rotilla ei pitäisi olla pääsyä. Onerva-tyttö kuitenkin pääsi...

... ja kurkistaa tässä tietokonelaatikon sisäpuolelta! Onerva ehti jyrsiä tietokoneen hiiren johdon poikki. Ajattele, rotta jyrsimässä hiirtä! :D

Jyrsijän jyrsimisvimmaa voi myös yrittää suunnata antamalla puruleluja. Heurekan rotat ovat jättäneet Rottakopin kalusteet hyvin rauhaan, sillä ne saavat jyrsiä erilaisia virikeleluja. Niin kutsutun rehulaudan käyttöä suositellaan erityisesti: rehulautaruokinnassa rotat jyrsivät ruokapelletit esiin puiseen ristikkoon vuoratuista piiloista. Tällä tavalla rottien hampaat kuluvat ja rotta joutuu näkemään hieman vaivaa ruokaa etsiessään.

Kuvassa on jonkin aikaa käytössä ollut rehulauta:


...ja virikeleluja, joiden sisälle voi laittaa makupalan:Kalkkikiveäkin saa jyrsiä, ja jyrsitty on:

Rotat eivät saisi sen sijaan jyrsiä pelivälineitään eli koripalloja...Tästäkin huolimatta harras toiveemme siis on: anna lemmikkisi juosta vapaana! Sillä tavoin se on kaikkein onnellisin.


5 kommenttia:

 1. Olen kuullut, että joskus kissanomistaja kysyi Tuire Kaimiolta (eläintenkouluttaja) miten kissan saisi opetettua olemaan tuhoamatta hienoa jukkapalmua. Kaimio vastasi, että siirtämällä jukkapalmun pois asunnosta. Eli turha olla vihainen lemmikille jostain mikä on sille lajityypillistä;).

  T.Mirjami

  VastaaPoista
 2. Mistä tuollaisia rehulautoja saa?

  VastaaPoista
 3. Mirjami on oikeassa, jyrsijä jyrsii, eikä asialle voi mitään :)

  Saimme rehulaudat kaupanpäällisinä, kun ostimme purua. Netissä ei näytä tosiaan olevan mitään sivustoa, jolla niitä suoraan myytäisiin.

  Kannattaa kysyä esimerkiksi Lemmikkiexpressistä, www.lemmikkiexpress.fi

  terv. Karoliina

  VastaaPoista
 4. Ja tulipahan mieleen, että tuollaisen laudan väsääminen itse ei ole varmaankaan hankala homma, jos pora pysyy kädessä :)

  VastaaPoista
 5. Etenkin rotan kaltaisen älykkään ja uteliaan eläimen kohdalla on joskus turhauttavaa, kun ihmiset ilmoittavat etteivät viitsi päästää eläimiään vapaiksi kun ne tekevät tuhoja. Pienenä ja hiljaisena jyrsijänä rotta kun on paljon helpompi unohtaa häkkiin mitä esimerkiksi kissa tai koira jättää pieneen suljettuun tilaan. Ainakin itsellä jäisi kuitenkin väliin se rottien omistamisen antoisin puoli, jos rotat olisivat vain häkissä - mikään muu talouden pikkulemmikeistä ei osallistu yhtä vahvasti arjen askareisiin kuin rotat. Tule esitiskaamaan astioita tiskikonetta täytettäessä, kiipeä syliin katsomaan leffaa, kurki lehteä olkapäältä ja tule leikkimään vesileikkejä suihkun ollessa päällä. Rottien sosiaalisuus ihmistäkin kohtaan on parhaimmillaan jotakin uskomatonta.

  VastaaPoista