keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Poikasen tutustuttaminen muuhun laumaan

Tässä on noin viiden viikon ikäinen poikanen, joka on juuri saapunut Heurekaan kasvattajalta. Poikanen on jo luovutusikäinen, mutta osaa vielä alistua isommilleen.

Tältä näyttää tutustumista varten sisustettu häkki; tylsältä! Häkin yläosaan ei ole pääsyä ja alakerrassa on muutama koppi. Kopit ovat riittävän isoja, jotta poikanen ei pääse linnoittautumaan niihin juostessaan karkuun aikuisia. Häkin alakerta on riittävän pieni, jotta poikanen ja aikuiset väistämättä kohtaavat toisensa. Ilman koppeja tutustumishäkki olisi turhan aukea paikka, mistä rotat saaliseläiminä eivät pidä.
Tässä on Lilli, joka on juuri alistanut poikasta (valitettavasti itse alistamistilannetta en onnistunut vangitsemaan... ). Käynnissä on jälkihaistelu. Ihan kuin koirillekin, taitaa rotillekin se peppu olla tärkein haisteltava ruumiinosa.
                                     ...ja aivan kuten juuri kirjoitin, ei ole pepun voittanutta!

Tutustumiseen kannattaa sekaantua mahdollisimman vähän, mutta silti seurata tilannetta vierestä. Aikuinen saattaa kääntä poikasen rajustikin selälleen ja uhkailla tätä, jotta poikanen tietäisi paikkansa uudessa kodissa. Joskus poikaseen ilmestyy aikuisten puraisuja, joten on tärkeää useamman kerran tutkia poikanen läpi (etenkin sukupuolielinten alue, joka on herkkä) mahdollisten haavojen varalta. Pikkunaarmut eivät haittaa, mutta jos haava vuotaa verta, suosittelisin erottamaan poikasen laumasta kunnes haava on umpeutunut. Aukinainen haava voi saada aikuiset hylkäämään poikasen viallisena.

Heurekassa uuden poikasen kotiutuminen kestää yleensä noin parin päivän verran. Tämän jälkeenkin voi olla satunnaisia alistamisia, mutta pääosin uusi laumanjäsen tietää paikkansa. Paras merkki sopeutumisesta on yhdessä nukkuminen.


Mirjami

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti