perjantai 2. marraskuuta 2012

Syyskuulumisia rottalasta

On se uskottava että kesä on tältä vuodelta ohi. Ulkona on kylmä, maassa on näkynyt jo luntakin, ja viimeistään kellojen siirtäminen talviaikaan teki illoista niin pimeitä että alkaa tuntua todella syksyiseltä. Jo toista kesää Heurekan tiedepuistossa asustaneet dinosauruksetkin ovat muuttaneet etelään jo kuukausi takaperin.

Heurekan rottien elämässä vuodenaikojen vaihtelu ei juuri näy muuten kuin yleisömäärissä. Koulujen alkaessa täällä oli hetken hiljaisempaa, kunnes syyslomien aikaan saatiin taas katsomot täyteen kannustajia. Rottala sijaitsee sisätiloissa minne auringonvalo ei yllä, eikä kellojen siirtely pelaajiamme hetkauta, ne elävät oman sisäisen kellonsa mukaan.

Hyppäisikö tutkimaan lattiaa, pohtii Lempi.
Yksi rottiin talvella vaikuttava asia muuttuu sisälläkin, nimittäin ilmankosteus. Ihminenkin alkaa jo huomata ilman kuivumisen halkeilevista huulista. Rotille sopivin ilmankosteus on 40-60 prosenttia, mihin harvoin Suomessa päästään kesälläkään. Talvinen huoneilma on rotille yleensä aivan liian kuivaa.

Iita juo suoraan hanasta.

Ilmankosteus nousee hetkellisesti, jos lotraa juoksevan veden kanssa, kuten Iita yllä olevassa kuvassa. Tiskaaminen nostaa kosteusprosenttia kuitenkin vain vähäksi aikaa. Siksi meillä on rottalassa ilmankostutin, johon laitetaan vettä pari kertaa päivässä, ja laite pyörittää vettä niin, että sitä haihtuu tasaisesti ympäri vuorokauden. Ilmankostutin täytyy muistaa puhdistaa usein, ettei vedessä ala kasvaa bakteereja. Kotona voi yrittää huoneilman kosteutta nostaa myös jättämällä kosteat pyykit kuivaustelineelle kuivumaan.

1 kommentti: