sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Onko rotilla ramppikuumetta?

Tänään tuli eräältä Heureka-kävijältä tällainen kysymys, että potevatko rotat ramppikuumetta.

Ramppikuume tai esiintymisjännitys on varmaan monille ihmisille tuttu ilmiö. Kun pitää esiintyä yleisön edessä, esiintymistä saattaa etukäteen jännittää. Kädet hikoavat, vatsaa saattaa nipistää, ehkä punastuttaa. Pahimmillaan esiintyminen saattaa tuntua niin pelottavalta, että esiintyjä voi pahoin ennen esitystä.

Julkisesti esiintyminen on tietysti pelottavampaa sellaiselle, joka ei ole tottunut esiintymään. Silti myös kokenut esiintyjä saattaa kokea ramppikuumetta ennen jokaista esitystä. Pieni jännittäminen on jopa hyväksi, koska silloin esiintyjän keho valmistautuu koitokseen tuottamalla adrenaliinia. Sopiva määrä jännittämistä voi auttaa myös esityksen onnistumisessa, jos se saa esiintyjän keskittymään etukäteen ja tekemään esityksessä parhaansa.

Ihminen kokee ramppikuumetta, koska esiintyminen on sosiaalinen tilanne. Esiintyjä haluaa tehdä vaikutuksen yleisöön. Koripallorotat eivät oikeastaan ymmärrä pelien olevan tällaisia tilanteita. Rotta ei ymmärrä, että yleisön mielestä sen pelaaminen on hienoa, eikä sitä siis voi jännittää pelin onnistuminen samasta syystä kuin rottien kouluttajaa.

Jännittääkö tyttöjä vai eikö nyt vain huvita pelata?

Koripallorotta saattaa kuitenkin tuntea jonkinlaista kiihtymystä ja jännitystä pelin alkaessa. Rotat ovat oppineet, että tietyt merkit tarkoittavat pelin alkua. Kun kouluttaja vaihtaa valaistusta, seisoo tietyssä paikassa kentän takana, ja puhuu mikrofoniin tietyin äänenpainoin, rotat tietävät että peli alkaa. Saattaa olla, että rotat myös ennakoivat pelien alkua, koska pelit ovat samoihin kellonaikoihin päivästä toiseen.

Peli on rotille mahdollisuus saada riisipalkkioita. Peli on myös kilpailutilanne, sillä pallo täytyy saada toisilta rotilta ja se täytyy ehtiä laittaa koriin ennen kuin joku taas vie sen. Vaikka peli ei olekaan rottien näkökulmasta esiintymistä, se on kuitenkin suoritus jossa ne varmasti haluavat onnistua. Ennakoidessaan pelin alkua rotta siis tosiaan saattaa kokea samantapaista jännitystä kuin ihminen ennen esiintymistä, vaikkakin eri syistä.

Jotkut ihmiset välttävät esiintymistä jännittämisen takia. Jos esiintyminen pelottaa, on tietysti mukavampaa kieltäytyä esiintymästä kuin mennä lavalle korvat punaisena ja maha kipristellen. Rottien pelihaluissakin on eroja, toiset rotat tulevat aina mieluummin pelaamaan kuin toiset. Saattaa olla että joitakin rottia pelaaminen voi joskus pelottaa. Nyt esimerkiksi Heurekassa tehdään aularemonttia, mikä on aiheuttanut arkipäivinä kovia ääniä. Osa rotista on pysynyt porauksen aikana kopeissaan, ja pelännyt tulla kentälle. Toiset taas ovat uhmanneet pelottavia remonttiääniä, ja tulleet pelaamaan, vaikka ovat ehkä olleetkin jännittyneitä.

Matala asento ja hieman taakse suuntautuneet korvat kertovat, että Tildaa taisi hieman jännittää valokuvaajan läsnäolo

Pelkonsa voittaneet koripalloilijat on palkittu riisillä ja mantelirouheella, kun taas koppiin jääneet ovat saaneet tyytyä tavalliseen kuivaruokaan ja vihanneksiin. (No, kyllä kaikki ovat saaneet myös puuroa, hieman kananmunaa ja siemeniä...) Esiintymistä jännittävän ihmisenkin kannattaa yrittää voittaa pelkonsa, sillä onnistuneesta esiintymisestä voi saada palkkioksi naurua, hymyjä, kehuja tai ainakin aplodit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti