sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Remontti naapurissa häiritsee!



”Estelle ja Asta ovat kaivautuneet pukuhuoneiden puolelta odottelemaan päivän ensimmäistä rottapeliä. Viikset tutisten nuuhkitaan jo ilmaa: ”haiseekos täällä jo riisi tai pähkinät?” Kaikki on valmiina suoritukseen, mutta yhtäkkiä maailma pysähtyy. Outo ääni täyttää peliareenan ja rotat keskeyttävät hyvin alkaneen pelin. Mikä tuo ääni on? Sännätäänpäs nyt varmuuden vuoksi karkuun turvalliseen pukuhuoneeseen muiden rottien luo.”



Heurekassa on meneillään aularemontti, jossa käytetään poraa poikineen. Meille kouluttajille porauksesta ja piikkauksesta kantautuvat äänet ovat melko hyvin eristettyyn rottalaan varsin vaimeita, tuskin havaittavia. Ihmisen kuuloalueen rajat riippuvat sekä taajuudesta että intensiteetistä. Kuuloalue on herkimmillään noin 2000 – 4000 Herzissä, mutta koko kuuloalueeksi määritellään usein n. 20 Hz – 20 000 Hz. Ultraääniksi nimitetään äänialuetta, jonka taajuus on ihmisen korvan kuuloalueen yläpuolella.

Kuuloaisti on erittäin kehittynyt jyrsijöillä ja ultraäänien alueella herkin. Rottaemo ja poikaset kommunikoivat pääasiallisesti ultraäänin. Myös rottien viiksikarvat aistivat ääniä. Kovat äänet saattavat olla rotille jopa vahingollisia, joten jos remonttia tehdään voimakkaasti, siirtyvät ammattikoripalloilijat evakkoon muutamiksi päiviksi rauhallisempiin tiloihin.



Rotta on luonnostaan neofobinen, eli uuden kammoinen. Tämä on ollut lajin säilymisen kannalta varmasti hyödyllinen seikka. Mimmiliigalaisilla on myös luonne-eroja, joten rämäpäisimmät pelaajat tulevat kentälle, vaikka outoja ääniä olisikin ilmassa, kun ujommat yksilöt jäävät odottelemaan turvallisempia aikoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti