sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Elämää laumassa ja rauhallista joulua


Uuden pikkkuisen koristähden on ihan ensimmäiseksi sopeuduttava joukkueiden muihin pelaajiin. Vaikka pieni kuinka yrittää näyttää alistumiseleitä ja ryömiä vanhempien pelaajien alta, menee aina jonkin aikaa ennen kuin tulokas hyväksytään. Välillä ihmetyttää, miten ei mimmiliigan pelaajilla herää minkäänlaisia äidinvaistoja pientä suloista "vauvaa" kohtaan.

Olethan mun kaveri? Kovasti seurataan perässä ja työnnetään itseä toisen alle

Meidän silmissä vauva, rotan silmissä täysin lisääntymiskykyinen, vieraan lauman jäsen. Nämä pienet viisiviikkoiset rääpäleet täytyy erottaa sisaruksistaan, koska ne tosissaan voivat jo lisääntyä. Ja ensimmäisestä raskaudesta lähtien voi rottanaaras saada noin kymmenen, jopa 15 poikasta kolmen viikon välein. Huima lisääntymisvauhti, jos vaan tilaa ja ravintoa riittää! Luonnossa lisääntyminen ajoittuu kuitenkin lämpimiin kausiin.

Alistumiseleiden on huomattu olevan selkeämpiä kesyrotilla kuin villeillä sukulaisillaan.
Rotat elävät luonnossa isoissa laumoissa ja laumat jakaantuvat pienempiin perheyksiköihin. Naarasrottia on "perheissä" yleensä yhdestä kuuteen samassa kolossa. Jokaisella rotalla on oma pesäkammio, mutta poikaset hoidetaan yhdessä. Kun rottia on vähän, yksi urosrotta pystyy pitämään omaa haaremia. Jos rottatiheys on suuri, uros ei pysty jahtaamaan muita uroksia pois, vaan kaikki urokset yrittävät paritella naaraiden kanssa heti naaraan ilmestyttyä pesästä ulos. Yhden kuuden tunnin kiiman aikana naaras voi paritella jopa 500 kertaa!

Lempiä nuuhkimassa, Elvi taustalla
Manta vihaisena vieraalle rotalle, joka kopissa.


Rotta oppii tuntemaan yksilöllisesti siis satoja lajikumppaneita. Rotta elää enemmän haju- ja kuulomaailmassa kuin me, jotka käytämme näköaistia. Uuden rotanpoikasen hierominen vanhojen rottien hajuiseksi helpottaa totuttelua paljon.
Joulunaika rottalassa on rauhallinen. Heurekan ollessa suljettuna, käy joka päivä työntekijä kuitenkin rotat hoitamassa. Onneksi muu lauma on jo hyväksynyt uuden tulokkaan. Rauhallista ja mukavaa joulua kaikille toivottaa rottalan väki!

1 kommentti:

  1. Oiih, poikanenhan näyttää tällä hetkellä ihan gerbiililtä, mittasuhteet täsmää <3<3 Voiko olla enää mitään söpömpää?!

    VastaaPoista